Aukcija zakazana za 14. jun

Procenjena vrednost sedamdeset odsto društvenog kapitala koji se privatizuje iznosi 18. 377.000, a početna aukcijska cena biće 3.675.000 dinara. Obaveza budućeg vlasnika je da investira 3,6 miliona dinara.
Prvi broj nedeljnika Vesti štampan je 1.oktobra 1941. godine kao dnevnik tadašnje partizanske vlasti u Užičkoj republici, a Radio Užice program emituje već trideset pet godina.
U ovoj medjijskoj kući, jednoj od najstarijih u ovom delu Srbije, zaposlena su 23 radnika od kojih je osmoro novinara, čija je prosečna plata oko 18.000 dinara.
Inače, prva aukcija užičkih Vesti bila je zakazana za 30.novbembar prošle godine, ali je odgođena samo par dana uoči aukcije, i to iz tehničkih razloga, kako je to Danasu tada objašnjeno u Agenciji za privatizaciju, uz najavu da bi nova aukcija trebalo da bude oglašena do kraja prethodne godine. U međuvremenu, Radio Užice je konkurisalo za regionalnu frekvenciju.
Rade Šević, direktor Centra za komunikacije u Agenciji za privatizaciju, rekao je tada Danasu da je aukcija odgođena zbog specifične delatnosti ovog preduzeća i potrebe da se aukcijski proces usaglasi sa pravilnikom Ministarstva za kulturu o privatizaciji medija i pribavi mišljenje Radiodifuzne agencije. On je tada demantovao i glasine da je aukcija odgođena zbog niske procenjene vrednosti kapitala koji se privatizuje i ponuđene početne cene na aukciji.
U novom pozivu ti iznosi su neznatno povećani, jer je starim oglasom procenjena vrednost sedamdeset odsto kapitala iznosila 17.659.000 dinara, a početna cena na aukciji trebalo je da bude 3.532.000 dinara, uz obavezu kupca da investira najmanje 3.436.000 miliona dinara i izmiri dugove Vesti koji su tada bili oko šest miliona dinara.
Vesti su do 1997. godine poslovale kao društveno preduzeće, ali su zaposleni odlučili da promene status u opštinsko javno preduzeće, koje koristi državnu imovinu.
Činjenica da ovo preduzeće nije vlasnik te imovine i tada je izazvala nedoumice o njenom statusu nakon privatizacije. U pitanju je oko hiljadu kvadratnih metara poslovnog prostora u centru grada, sa dvadesetak kancelarija koje su date u zakup, ali i objekti za radijske predajnike na Beloj zemlji i Jelovoj gori, kao i poslovni prostor u centru Požege. Međutim, prema objašnjenju Agencije za privatizaciju, „pravno lice koje bude kupilo kapital JP Vesti stupa u posed svih ugovora preduzeća koji su do tog trenutka bili na snazi“. To znači da će vlasnik nepokretnosti kojima se koriste Vesti i dalje biti država Srbija, a novi eventualni vlasnik preduzeća steći će samo pravo da se njome koristi.
Mada se ispod glasa navode imena koja su već, navodno, uputila Agenciji pismo o zainteresovanosti, ipak to nisu zvanične informacije, a i njihovo objavljivanje, prema tumačenjima iz Agencije za privatizaciju, moglo bi da utiče na sam tok aukcijskog nadmetanja.


N. Kovačević

Tagovi

Povezani tekstovi