Javna reč kao alat za političke ciljeve

Na okruglom stolu „Sloboda, pretnje, bombe“, posvećenom slobodi govora i napadima na novinare i političke neistomišljenike, on je izjavio da se u Srbiji javna reč još uvek doživljava „kao alat za sprovođenje političkih ciljeva, a ne kao sredstvo informisanja“.


On je istakao da zbog takve opšte neodgovornosti i nepostojanja odgovarajuće reakcije države nisu rešena ni ubistva troje novinara, kao ni poslednji napadi na novinare Dinka Gruhonjića i Dejana Anastasijevića.


Kostreš je dodao da je Skuština Vojvodine pokrovitelj ove tribine zbog svesti da bez slobode medija nema ni demokratizacije društva.
Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Stanko Pihler ocenio je da su slobodni mediji pretpostavka odgovornog i slobodnog društva, a da Srbija to nije, te da je teško očekivati građanske medije u negrađanskom društvu.


On je istakao da je u Srbiji u toku proces refeudalizacije, te da političari „dele vlast kao ratni plen“, a da se na isti način dele i institucije i mediji.
On je dodao da u našem društvu nikad i nije bilo posebnog senzibiliteta u javnim stvarima, te da je „opšte uverenje uvek bilo da su političari lažovi, ali se ipak za njih glasalo, što je olako priznanje stanja haosa“.


Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Milenko Perović rekao je da su nacizam i fašizam permanetno preteći koncepti savremenih društava, ali da se s tim zločinačkim idejama mnogo lakše nose zemlje razvijene demokratije jer ih drže na društvenim marginama, dok su u našem društvu takve pojave „u središtu društvenih zbivanja“.


On je istakao i da je „poslednja istina svakog nacionalizma i fašizma smrt“, ali ne samo za pripadnike druge nacije nego da te pojave znače i „potiranje svih unutrašnjih razlika“.


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je Srbija teško bolesna država u kojoj nema odgovarajuće reakcije na nasilje, te istakao da takvo stanje odgovara „političkoj eliti koja ne želi da odgovara za neka nedela iz prošlosti“.
– Tako se opet manipuliše pitanjem Kosova, samo zato da bi se to stanje održalo, a sve to čini neki nevidljivi deo sistema. Ni „Obraz“, ni „Nacionalni stroj“ nisu samonikli, već imaju moćne ali nevidljive mentore – rekao je Popov. Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava ocenio je da napadi na novinare predstavljaju otvoreni poziv na teror prema neistomišljenicima


Okrugli sto „Sloboda, pretnje, bombe“ održan je juče u pokrajinskom parlamentu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine.


B. D. S.

Tagovi

Povezani tekstovi