Pravno novinarstvo za jaču struku

Ove studije omogućiće školovanje novinara s dovoljno širokim i kvalitetnim znanjem iz pravnih oblasti, što je od izuzetnog značaja za bavljenje novinarskom profesijom, posebno u praćenju rada zakonodavnih i organa vlasti, pravosuđa, političkog života…


– Kao pravnici i profesori Pravnog fakulteta uvideli smo da postoje neki problemi u oblasti javnog informisanja koji su posledica toga što novinari nedovoljno poznaju pravo – kaže za “Dnevnik” dr Dušan Nikolić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zadužen za koordinaciju rada studija pravnog novinarstva. – Moguće je uočiti dve dimenzije tog problema. S jedne strane, činjenica da savremeni novinari nedovoljno poznaju pravo otežava im rad u praksi, naročito u praćenju rada sudova, policije… S druge strane, postoji problem koji se tiče odgovornosti novinara za javno izrečenu reč. Vrlo često se događa da novinari pređu neke, ne samo etičke, nego i pravne granice, a posledice toga su veoma krupne. Smatrali smo stoga da je veoma važno da novinari saznaju nešto i o tome dokle javna reč može ići i koje su, eventualne, posledice. To je bila ideja kada smo na Pravnom fakultetu u Novom Sadu počeli da razmišljamo o uvođenju strukovnih studija pravnog novinarstva.


Za ove studije, ističe profesor Nikolić, postoji veoma veliko interesovanje samih novinara, ali i onih koji se spremaju za novinarski poziv. Ima i mnogo studenata Pravnog fakulteta koji su počeli da rade u različitim medijima, pa su osetili potrebu da se više specijalizuju za taj posao. Takođe, u gimnazijama i nekim drugim srednjim školama učenici su pokazali interesovanje za upravo ovakav program, koji omogućuje sticanje nekih opštih znanja iz novinarstva, ali i znanja iz nekih grana prava koje su od značaja i za bavljanje novinarskom profesijom, ali i za svakodnevni život bilo kog građanina. Sve u svemu, postoji obostrani interes: i Pravnog fakulteta i onih koji žele da se obrazuju za novinare-pravnike.


Za razliku od Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde postoje četvorogodišnje akademske osnovne studije žurnalistike, Pravni fakultet uvodi trogodišnje strukovne studije.
– Ove studije traju kraće, daju specifičan profil, odnosno fond znanja, i veoma je važno da naglasimo da oni koji budu završili ove studije kasnije neće moći da postanu sudije ili advokati – kaže profesor Nikolić. – Oni koji završe trogodišnje studije i žele dalje da se obrazuju moći će da upišu specijalističke studije na našem fakultetu, koje će se nadovezivati na trogodišnje. Takođe razmatramo i mogućnost da se uz polaganje nekih diferencijalnih ispita omogući i nastavak studija na četvorogodišnjim studijama.


Prema nastavnom planu za pravno novinarstvo, u prvoj godini svi predmeti su obavezni, dok su u drugoj i trećoj godini, osim obaveznih, predviđena i po dva izborna predmeta, koje student bira s liste predmeta iz kojih se nastava izvodi u tom semestru. Na spisku je ukupno čak 39 potencijalnih izbornih predmeta. Standardni srpski jezik i strani jezik u nastavnom su planu za prvu i drugu godinu, a pored žurnalističkih predmeta kakvi su: uvod u novinarstvo, novinarski žanrovi, novinarska etika, za tri godine izučavaju se osnove ili uvodi u mnoge pravne oblasti: građansko, ustavno, upravno, porodično, radno, socijalno, međunarodno, kazneno, privredno, obligaciono, procesno… pravo, uvod u pravo Evropske unije, pravo javnog informisanja, osnovi pravosudnog sistema… Tako će studenti moći da steknu opšti uvid u pravni sistem (bez detaljnog akademskog udubljivanja u pojedine pravne institute, koje se podrazumeva na osnovnim akademskim studijama), da bi mogli da shvate kako taj sistem funkcioniše i kako treba praktično postupati. Na sve tri godine studija obavezna je novinarska praksa od po tri časa nedeljno.


– To je jedini način da studenti steknu neka praktična znanja – kaže prof. dr Dušan Nikolić. – U okviru te novinarske prakse, prvo će sa studentima na fakultetu raditi profesionalni novinari, dakle stručnjaci iz prakse, radi uspostavljanja kontakta sa strukom kao i povezivanja opštih, teorijskih znanja s praktičnim, a zatim će studenti ići na praksu u medije.
 
V. Čekić 
 
 

Tagovi

Povezani tekstovi