Sumnje u priču o Dadinom samoubistvu

Do danas nisu rasvetljene okolnosti pod kojima je umrla, navedeno je u sinoćnoj emisiji „B92 istražuje“. Dada Vujasinović je precizno i argumentovano pisala o sprezi kriminala i politike i bila je pretnjiama. Zbog toga, ali i zbog brojnih propusta tokom uviđaja, malo je onih koji veruju da se ona ubila.


Vanja Bulić, bivši novinar „Duge“ kaže kako je Dada tvrdila da ima trake na kojima joj policajci govore o tome kako prodaju oružje muslimanima.


„Te trake kasnije nisu nađene“ kaže  Bulić. Kako se navodi u emisiji, policija je tokom akcije „Sablja“, bila na tragu da otkriju kako kako je nastradala Dada Vujasinović Vladimir Beba Popović, šef Biroa za komunikacije u Vladi premijera Zorana Điniđića, otkriva da je tada bilo moguće da se otkriju organizatori i naručioci tog zločina, koji su, kako kaže pripadnici švercerskog lobija iz redova KOS-a i DB-a.


„Znam da je dobro krenulo. Neko od privedenih policiji je ispričao da je „samoubistvo“ Dade Vujasinović bilo podmetnuto od strane DB-a, ali kao i ostali slučajevi, ubrzo je zatvoren“ izjavio je Popović za B92.


On je još izneo i da verziju o podmetnutom samoubistvu čuo i od Momčila Perišića, dan „pošto ga je, zbog navodne špijunaže, protivzakonito uhapsila Vojna služba bezbednosti Ace Tomića“.


„Perišić mi je tada rekao da iza toga stoje isti oni koji su i ubili Dadu, pa prikazali da je samoubistvo. Dve godine kasnije, u prisustvu Vladana Batića sam ga molio da javno kaže ko su ubice, ali je on rekao da se boji i da će razmisliti“, ispričao je Vladimir Beba Popović.


Vladan Batrić je potvrdio da je prisustvovao tom razgovoru i da je Perišiću rekao da je njegova obaveza da kaže ukoliko nešto zna, ali da je on nije hteo ništa da kaže.


Policij je već na uviđaju zaključila da je reč o samoubistvu, pa tokom nije proveravala ni jedan jedini trag koji je mogao biti dokaz da je, ipak, po sredi ubistvo. Nisu uzeti otisci sa puške iz koje je pucano, niti tragovi krvi, za koje se kasnije ispostavilo da pripadaju dvema krvnim grupama.


Zbog brojnih propusta u istrazi, koja je prema rečima advokata Branimira Tapuškovića, preuranjeno tvrdila da je u pitanju samoubistvo, porodica je angažovala i ekipu veštaka.


Za razliku od zvanične verzije koja kaže da je rana naneta iz apsolutnog prislona, stručnjaci koje je angažovala porodica, nalaze da je puška bila udaljena najmanje pet do šest centimatra od grudi. Taj nalaz dostavljen je Okružnom tužilaštvu još u decembru 1994. godine.


U maju 1998. godine urađeno je novo veštačenje. Tada je trebalo da se odredi moguće mesto sa kojeg je ona navodno pucala u sebe. Trebalo je objasniti i kako se, nakon što je iskrvarila u fotelji našla na podu, na kome tragova nije bilo. I u tom izveštaju, koji je u sd stigao tek tri godine kasnije navodi se da je reč o samoubistvu. Ovoga puta Okružni sud u Beogradu zatražio je superveštačenje, a iz Instituta za sudsku medecinu u Novom Sadu je posle dve godine stigao zaključak da se ubistvo, ipak, ne može isključiti.


Sud sada odbija da saopšti šta se događa s predmetom, čak i na zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Ekipa emisije nije dobila izjavu od istražnog sudije Nebojše Živkovića, a portparolka Okružnog suda uBeogradu, Ivana Ramić je rekla da se predmet i dalje nalazi u fazi predkrivičnog postupka, te da sud ne može ništa da saopštava.

Tagovi

Povezani tekstovi