Vrhovni sud presuđuje, RRA ne priznaje

U jučerašnjem saopštenju VSS navodi se da su uvažene žalbe Radio Humnina, Radija 24 Mal, preduzeća Palma LTD, Radija Soko grupe, Radija Hit Telekoma, Beo maksis radija i Kriket radija.
Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić i zamenik predsednika Aleksandar Vasić, saopštili su juče u ličnoj izjavi da su sada „potpuno uvereni“ da Vrhovni sud pokušava da televiziji RTL izda dozvolu za emitovanje programa.
Zakonito donesene odluke Savet RRA neće se menjati, piše u njihovom saopštenju, „makar morali da ih donosimo deset puta, kao što je to činila Narodna banka Srbije u vreme kada je Vrhovni sud Srbije pokušavao da izda dozvolu Karićevoj Astra banci“.


Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbe osam emitera i poništio rešenja Saveta Republičke radiodifuzne agencije u vezi s dodelom nacionalnih i dozvola za emitovanje programa na teritoriji Beograda.
U jučerašnjem saopštenju VSS navodi se da su uvažene žalbe Radio Humnina, Radija 24 Mal, preduzeća Palma LTD, Radija Soko grupe, Radija Hit Telekoma, Beo maksis radija i Kriket radija.
U obrazloženju presude piše da je Savet RRA, donoseći rešenja o izdavanju dozvola za emitovanje programa, odlučivao po slobodnoj oceni, što ne proizilazi iz Zakona o radiodifuziji. Takođe se ukazuje da je Savet RRA bio obavezan da podrobno, celovito i jasno utvrdi činjenično stanje i navede konkretne razloge, činjenice i okolnosti zbog kojih je izdao dozvole za emitovanje programa svakom pojedinačnom podnosiocu prijave, odnosno zbog čega je svakom drugom podnosiocu odbijena prijava za izdavanje tražene dozvole.


Vrhovni sud Srbije smatra da je, prilikom donošenja odluke o izdavanju dozvola i odluke po prigovoru emitera programa, Savet RRA kao kolegijalni organ morao sačiniti poseban zapisnik o glasanju, ukoliko je odluka po prigovoru doneta jednoglasno.


Vrhovni sud je naložio Savetu RRA da u ponovljenom postupku otkloni propuste na koje je ukazano presudama i da donese nova, na zakonu zasnovana rešenja. Ovim presudama, Sud nije dodelio dozvole za emitovanje programa radio i televizijskim stanicama, niti je na bilo koji način preuzeo nadležnosti Saveta RRA, zaključuje se u saopštenju.
Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić i zamenik predsednika Aleksandar Vasić, saopštili su juče u ličnoj izjavi da su sada „potpuno uvereni“ da Vrhovni sud pokušava da televiziji RTL izda dozvolu za emitovanje programa.
U izjavi se navodi da ovakva presuda nije utemeljena na Zakonu, već je namera sudija Vrhovnog suda da dodatno destabilizuju stanje u radiodifuziji i da ovakve skandalozne presude samo pospešuju radiopirateriju i predstavljaju signal onima koji nisu dobili dozvole na konkursima da krenu u nelegalno emitovanje programa.
„Kada svemu tome dodamo i presude Vrhovnog suda u sporovima beogradskih radio stanica“, smatraju Cekić i Vasić, „jasno je da je reč o organizovanom napadu na odluke Saveta RRA“. Oni dodaju da bez obzira na presude Suda, Savet RRA neće dozvoliti pojavu piraterije i bilo kakvog kršenja Zakona o radiodifuziji.
Zakonito donesene odluke Savet RRA neće menjati, piše u njihovom saopštenju, „makar morali da ih donosimo deset puta, kao što je to činila Narodna banka Srbije u vreme kada je Vrhovni sud Srbije pokušavao da izda dozvolu Karićevoj Astra banci“.
Oni zaključuju da je dobro što Ustav Srbije predviđa rasformiranje ovakvog nefunkcionalnog Vrhovnog suda, „neka javnost zna da postoji i krivično delo zloupotrebe Zakona od strane sudije“.
– Savet RRA će razmotriti rešenje VSS, koji je uvažio tužbu RTL na rezultate konkursa za izdavanje nacionalnih dozvola i ukoliko postoje nepravilnosti izvršiti ponovni izbor – kaže za Danas Slobodan Đorić, član Saveta RRA.
On dodaje da se konkurs za dodelu frekvencija neće ponavljati. Na pitanje o tvrdnjama Aleksandra Vasića da RTL neće dobiti frekvenciju dokle god su on i predsednik Saveta Nenad Cekić na tim položajima, Đorić naglašava da je to „mišljenje jednog čoveka, a ne svih članova Saveta“.
Advokat Slobodan Kremenjak kaže za Danas da ne vidi razloge zbog kojih bi se dizala prašina oko dodele frekvencija, „jer postoje jasne nadležnosti RRA i Vrhovnog suda Srbije“.
– Republička radiodifuzna agencija odlučuje o tome ko će dobiti dozvole za emitovanje programa, a Vrhovnom sudu je zakonski omogućeno da preispita te odluke – objašnjava Kremenjak.
On dodaje da je u saopštenju Saveta RRA iznet lični stav, kao i da je to neprimerena izjava, „ukoliko nisam dobro obavešten“.
– Ne znam zbog čega bi Savet RRA oštro reagovao na odluku Vrhovnog suda, osim ako su se zabrinuli da Sud pokušava da odlučuje umesto njih – ocenjuje Kremenjak.
On naglašava da je ceo postupak još u okvirima zakonske procedure, ali da će konačnu odluku o ponovnoj dodeli frekvencija doneti RRA.
– RTL televizija nije jedina koja je pokrenula postupak pred Vrhovnim sudom, većina emitera koji nisu dobili frekvencije su to koristili, jer je ta mogućnost svima dostupna – navodi Slobodan Kremenjak.


Jelena Diković

Tagovi

Povezani tekstovi