Cekić sudi, ali ipak samo sudije presuđuju

Beograd -Odluku Vrhovnog suda Srbije u korist kompanije RTL, koja je u upravnom sporu ova televizija vodila protiv odluke Radio difuzne agencije, zamenik predsednika RRA Aleksandar Vasić je u pisanoj izjavi veoma oštro prokomentarisao uz primedbu da VSS preuzima ingerencije Agencije.


U saopštenju se navodi i da je Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić ovu sudsku odluku prokometarisao kao „školski primer državnog udara u političkoj teoriji i praksi“, zbog čega zahteva da „Vida Petrović-Škero bude smenjena ili sama podnese ostavku, ako ima i malo sudijske časti“.
Osim toga, u izjavi se navodi i Cekićev stav da televizija „RTL neće dobiti dozvolu, ma šta Vrhovni sud, koji je ionako izgubio kredibilitet, odlučio“.


U izjavi zamenika predsednika RRA se navodi i da je nejasno koliko je „miliona razloga“ uticalo na poslednju odluku Suda, ali i da „VSS ni u kom slučaju ne može izdavati dozvolu za emitovanje programa“.
Vida Petrović-Škero, predsednik Vrhovnog suda Srbije, komentarišući za Glas iznete stavove čelnih ljudi Agencije, rekla je:


– Nenad Cekić bi trebalo da zna da su sudije nezavisne u svom radu i da ja, kao predsednik Suda, ne utičem na donošenje odluka.
Predsednica suda je takođe poručila da bi predsednik Saveta RRA morao da se zamisli nad činjenicom da radi u telu čije se odluke ukidaju, jer u postupku njihovog donošenja nije ispoštovana zakonska procedura.


Društvo sudija Srbije je ranije reagovalo na ponašanje članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije zbog omalovažavanja odluka Vrhovnog suda Srbije, u slučaju zatvaranja BK televizije, a juče je portparol Omer Hadžiomerović za Glas izjavio da je reč o nasleđenoj praksi komentarisanja sudijskih odluka, što govori o niskom nivou pravne kulture onih koji iza toga stoje.
– Za izdavanje dozvola nadležna je RRA, ali za zakonitost rada svih organa nadležan je sud. Niko nije iznad suda, a izjave ovog tipa su neprimerene i usmerene su protiv vladavine prava. Komentarisanje sudijskih odluka, a posebno kada to čini stranaka u sporu, zaista je nekorektno – kaže Hadžiomerović.


Odlukom Radio-difuzne agencije, osim RTL bez statusa nacionalnog emitera ostala je i BK televizija, a njihov urednik Miodrag Popov u vezi saopštenja Alesandra Vasića, za Glas kaže:


– Činjenica da RRA do sada nije dobio nijednu presudu dovoljno govori o njihovom kredibilitetu i o tome šta rade. Sledeći stavove predsednika i zamenika predsednika RRA, trebalo bi ukinuti i zabraniti VSS. Naravno da treba zabraniti i BK televiziju i RTL i sve one koji su se usudili da kritikuju rad ove „božanske institucije“ – kaže ironično Popov.


Nacionalni i beogradski emiteri su nedavno izrazili nezadovoljstvo zbog najave da je moguće da Vrhovni sud Srbije uvaži tužbu nemačke kompanije RTL na rezultate konkursa za izdavanje nacionalnih dozvola. Radio i televizijske stanice koje su na konkursu dobile dozvolu za emitovanje programa na nacionalnom nivou i za region Beograd saopštile su da bi to narušilo proces uvođenja reda u medijski prostor.


S. Čelić


 


 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi