Novinari loše o svojoj profesiji

Istraživanje je za potrebe Nezavisnog udruženja novinara Srbije uradila agencija Stratedžik marketing. Rezultati pokazuju da 81 odsto novinara smatra da je novinarstvo politizovano, 41 odsto da je korumpirano i isto toliko da je informativno, dok se za profesionalnost novinarstva opredelilo 22 odsto ispitanika, rekao je direktor agencije Srđan Bogosavljević.


On je izjavio juče na konferenciji za novinare da je istraživanje urađeno u aprilu na kvotnom uzorku novinara kojih, prema podacima iz popisa stanovništva iz 2002. godine, ima 6.148.


Bogosavljević kaže da samo 16 odsto njih smatra da je slobodno, 15 odsto da je istraživačko i kritičko, a 12 procenata da je objektivno.


Novinari svoj posao vide kao odgovoran, interesantan, kreativan, stresan, naporan i popularan, ali i kao nesiguran, rizičan, malo poštovan i neadekvatno plaćen.


Bogosavljević je rekao da 29 odsto ispitanika misli da je kvalitet novinarstva u Srbiji loš, 17 odsto da je odličan, a ostali su bili uzdržani.


On navodi da, uz to, novinari svoj ekonomski status vide kao najlošiji i smatraju da su najlošije plaćeni – manje i od trgovaca i poljoprivrednika.


Istraživanje pokazuje da samo pet odsto novinara kaže da ne postoji kontrola ili cenzura u prenošenju informacija, a 95 odsto smatra da ona u nekoj meri postoji i da se kontrolišu informacije o finansijskim malverzacijama političara, tajkuna, o organizovanom kriminalu, informacije vezane za hapšenje Ratka Mladića i ubistvo Zorana Đinđića.


Glavni izvori ograničenja slobode novinara u prenošenju informacija su, prema rezultatima istraživanja, pritisci na uređivačku politiku kuće, autocenzura zbog nedostatka hrabrosti, uređivačka politika iz komercijalnih razloga, ali i nedostaci lične hrabrosti urednika.


Ispitanici smatraju da cenzuru postavljaju političari (70 odsto), tajkuni (55 odsto), Vlada Srbije (37 odsto), organizovani kriminal (36 odsto) dok 16 procenata ispitanika misli da cenzuru postavlja međunarodna zajednica.


„Novinari strahuju od gubitka posla i tu se izražava ta njihova nesigurnost jer se mediji gase, prodaju, a postoji mogućnost i da budu otpušteni“, rekao je Bogosavljević.


„Velika većina njih bi promenila posao, a kao razlog 54 odsto ispitanika navodi lošu platu, stres i zasićenost“, kazao je Bogosavljević.


Rezultati drugog dela istraživanja – kako društvo vidi novinarsku profesiju – pokazuju da građani misle da novinarstvo nije profesija u kojoj caruju stručnost i profesionalnost.


Građani takođe smatraju da su novinari loše plaćeni, ali, za razliku od samih novinara, samo 37 odsto njih smatra da su korumpirani.


Bogosavljević je naglasio da zabrinjava podatak da je za većinu građana profesija novinara najnepoželjnija za njih ili njihovu decu.


Građani su novinare ocenili kao obrazovane, intelektualce, zanimljive, potkupljive i uticajne, a ne kao bogate i poštene.


Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće kazala je da je to udruženje „jako zabrinuto“ što novinari misle da je profesija duboko korumpirana.


Prema njenim rečima, istraživanje je urađeno za potrebe NUNS-a kako bi saznali šta misle građani a šta novinari o novinarstvu i kako bi videli kojim akcijama treba da se bave da bi unapredili položaj profesije.
 
 
 
 
 

Tagovi

Povezani tekstovi