„Blic“ i B92 nezavisni od kontrole

Od svih štampanih medija, prema ovom istraživanju, građani najviše veruju „Večernjim novostima“ (33 procenta) i „Blicu“ (31 odsto ispitanih).
Međutim, ovo istraživanje ukazalo je na prilično loše mišljenje građana i samih novinara o profesiji. Prva asocijacija građana na novinarstvo kod nas je novinarska patka, neistina, laž. Među novinarima, prva pomisao na novinarstvo jeste informacija. A posao novinara najmanje je poželjna profesija u Srbiji. Građani bi pre voleli da se bave ma kojom drugom profesijom, čak i poljoprivredom, ili trgovinom, no što bi bili novinari. Samo četiri odsto građana izabralo bi da se bavi tom profesijom, a čak 51 odsto novinara ne bi volelo da im dete ide njihovim stopama.
Ova profesija je, po ubeđenju građana, nebitna za društvo. I prema rezultatima ovog istraživanja „Novinari i novinarstvo u očima građana i novinara“ NUNS-a, ne samo što novinari nisu cenjeni, frapantna su mišljenja novinara o sopstvenoj profesiji i kolegama.
Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da ovo istraživanje pokazuje gde se nalazi novinarska profesija danas u Srbiji.
– Zaprepašćujuće je i upozoravajuće da građani smatraju da od novinara samo političari više lažu, i da moraju da lažu zato što nemaju od čega da žive. To je pokazatelj strahovite krize društva u Srbiji. Veoma je zabrinjavajuće da veliki deo novinara smatra da u našoj profesiji postoji visok stepen korupcije – kaže Gaće.
Samo 36 odsto anketiranih novinara smatra da je značaj koji novinarstvo ima za društvo – dobar ili odličan. A 17 odsto njih ocenjuje da je kvalitet novinarskog rada dobar. Što se tiče ekonomskog statusa, novinari svoju profesiju vide na samom dnu liste. Za većinu građana – 63 odsto, a čak 81 odsto novinara – novinarstvo je politizovano i korumpirano.
Gotovo polovina anketiranih građana i novinara izjavila je da je naše novinarstvo informativno, ali samo 16 odsto novinara, a 24 odsto građana, veruje da je novinarstvo slobodno. A, kao objektivno, srpsko novinarstvo ocenilo je 12 odsto novinara i oko 20 odsto ispitanih.
Većina građana novinare vidi kao obrazovane, inteligentne, zanimljive, ali i bliske vlasti. Gotovo 40 odsto populacije smatra da su novinari potkupljivi.
Samo četiri odsto novinara, i devet procenata građana, veruje da je kod nas većina medija nezavisna. Najveća kontrola, po mišljenju stanovništva i novinara, jeste u oblasti informisanja o finansijskim malverzacijama političara, a slede ih i novčane zloupotrebe tajkuna, informacije o organizovanom kriminalu i o statusu Kosova.
Ovo istraživanje je za NUNS, kako kaže Nadežda Gaće, samo reper čime ovo udruženje treba da se bavi i šta treba da uradi kako bi podiglo ugled profesije.


Tanja Nikolić Đaković

Tagovi

Povezani tekstovi