„Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ Danasa u Subotici

Subotica – Možda je najbolji test nečije naklonosti ako za vas stoji u redu na temperaturi od 35 stepeni. Više od hiljadu prodatih primeraka Danasa na improvizovanom štandu redakcijskog kombija, postavljenom na trgu ispred Gradske kuće, na mestu koje je oko podne ostalo bez „zaštite“ okolnog drveća, bez sumnje potvrđuje pomenutu tezu. O interesovanju Subotičana za Danasovu promociju govori takođe i činjenica da je među kupcima lista sa ovog štanda bilo i onih koji su svoj vikend broj pre toga već nabavili na svojim trafikama. Prosto po navici, koje se pasionirani čitaoci Danasa ni nakon deset godina ne odriču. Među tim stalnim kupcima i konzumentima naših novina dosta je onih koji se s punim pravom mogu nazvati fanovima – neki od njih, kako tvrde, novine doživljavaju kao instituciju, i prozor kroz koji se vidi „normalna Srbija“.
Ovoga puta, gosti kod Danasovog kombija dobili su i zavidan poklon paket. Pored najnovijeg Danasa, tu je bilo i promotivno pakovanje „Bambijevog“ keksa, knjige u izdanju „Dangrafa“, kao i beogradskog izdavača NNK Internacional, koji nam se od prošle nedelje, priključio u akciji „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca Danasa“.


Nevena Majstorović i Remzi Čiradžija nisu propustili gotovo nijedan broj Danasa: „Mi smo u porodici pretplatnici Danasa i čitamo ga od prvog dana, a čitamo ga zato što znamo da ćemo tu dobiti najobjektivnije i prave informacije. Moram reći da najpre, u stvari, pogledam u novinama Koraksovu karikaturu – on je pravi vizionar naše situacije, bio je i sada to jeste… Danas je prosto naš list“, kaže Nevena Majstorović. Profesor Građevinskog fakulteta dr Milan Kekanović ceni Danas zbog toga što je „iznad tračerske površne štampe“.
– Mislim da je Danas jedan ozbiljan list, koji piše korektno i koji je potpuno nezavisan. Kada hoću prave, objektivne informacije, onda kupim Danas. Verujem da uprkos nekoj drugačijoj medijskoj ponudi, Danas ima svoju publiku koja upravo ceni takvu nezavisnost i objektivnost. Među starim simpatizerima lista ima i onih koji, s pravom stečenim dugogodišnjim čitalačkim stažom, danas očekuju neke nove prodore i rubrike, kako to navodi Gustav Blumić, takođe redovni konzument Danasovih informacija. „Danas je za mene tradicija. Znam da ga mnogi Subotičani koji su od početka kupovali Danas i danas rado čitaju, da su mu ostali verni, jer su za vreme devedesetih te novine bile jedini izvor informacija sa opozicione scene. Međutim, sada su negde u rangu ostalih, ali ja bih voleo da više ima ekonomskih analiza, da ima više tekstova o onima koji su nekada bili na vlasti, koji su se obogatili, ili onima koji i nisu bili na vlasti ali su se obogatili. Mislim da to građane sada posebno zanima…“


I većina drugih gostiju Danasovog štanda na subotičkom Trgu republike došla je ne samo da kupi „svoj list“, već i da čestita jubilej i popriča sa onima koji list stvaraju, da čuju od novinara i urednika onu drugu stranu priče, ili da lično iznesu svoje predloge. Branimir Nikolić, koordinator Vojvođanskog otpora, kaže da je Danas „legenda u novinarstvu, čiji su novinari za vreme Miloševića podneli ubedljivo najveći teret“, ali on želi i malo oštrije tonove.


– To su novine građanske orijentacije i ja se nadam da će i nastaviti tim putem, mada su po meni u poslednje vreme malo tolerantniji prema nekim opcijama koje to ne zaslužuju, mislim na one koje se predstavljaju kao „demokratske“. Antal Bijači, direktor Radio Subotice, kolegijalno je pozdravio akciju Danasa, i predložio da bude više takvih.
– Ja sam čitalac Danasa od samih njegovih početaka, i čuvam te prve brojeve. Mislim da analitičko novinarstvo, sa puno informacija i verodostojnih podataka nedostaje našem novinarstvu, i tu je Danas jedan od prvih listova. Po svojim analitičkim sadržajima on svakako privlači ozbiljniju publiku, iako su to duži članci, što se možda određenom profilu čitalačke publike ne sviđa, ali se svakako u takvim tekstovima nalaze one prave i važne informacije. Upravo iz tih razloga ja i kupujem Danas, čak iako ponekad te informacije nisu dovoljno sveže.
Dr Danica Drakulić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Subotici, ceni upravo doslednost Danasovih novinara: “ Jako me raduje što je Danas danas u Subotici. Redovno ga pratim i sve ove godine me je ohrabrivao, u raznim teškim situacijama i iskušenjima kroz koja ovo društvo prolazi, kao i u velikim promenama. Danas je i dalje ostao na liniji onih vrednosti koje ja veoma cenim i želela bih da ih i ubuduće neguje“.
U „fanovskom“ duhu je i izjava Dubravke Salopek Poljaković: „To su jedine normalne novine. Ja ih zaista čitam od samog početka, i u to vreme je zaista bio jedini list koji se mogao čitati. U Danasu se i sada mogu dobiti prave informacije, i ja sam njime veoma zadovoljna. Mogu samo reći da ću ih uvek sa zadovoljstvom čitati“. A kolegijalna podrška, ali i iskrena ocena, stigla je i od Larise Inić, novinarke Subotičkog radija, i dopisnice više „prestoničkih medija“:
– Danas je za mene bio i pre 5. oktobra, a i danas je slika jedne Srbije kakvu bih ja želela. To je slika jedne manjinske Srbije, i kroz nju Danas doživljavam nešto kao prozor u takvu Srbiju. To su novine u kojima mogu pročitati mišljenje normalnih ljudi, a često su mi dokaz i da ja nisam nenormalna. Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine, takođe spada u redovne i verne čitaoce našeg lista: “ Danas čitam od prvog trenutka kad se pojavio, i smatram ga vrlo ozbiljnim i analitičkim listom, koji proverava svoje informacije, i studiozino izveštava o događanjima. Sa posebnim zadovoljstvom čitam i komentare i uvodne članke uredništva. Mislim, međutim, da bi trebalo da bude još otvoreniji i hrabriji da stvari naziva pravim imenom“.
Među odanim čitaocima i poklonicima Danasa koji su u subotu posetili njegov promotivni štand u Subotici bili su i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Subotici dr Stanislava Acin Sigulinski, nekadašnji lider subotičkih otporaša Robertino Knjur, publicista Tomislav Žigmanov, predsednik Romskog kulturnog centra Stevan Nikolić, književnik Boško Krstić, predsednik Opštinskog veća sindikata Milan Popović, direktor Hrvatske riječi Zvonimir Perušić, direktor firme Tippnet Jožef Miškolci, direktor Direkcije za izgradnju grada Dragan Trklja, urednik izdavačke delatnosti Hrvatske riječi Milovan Miković, dosadašnji predsednik Samostalnog sindikata Srbije Milenko Smiljanić, nekadašnji bokserski as Dragan Vujković, predsednik Narodne demokratske stranke Vojvodine Mirko Bajić, programski direktor Otvorenog univerziteta i direktor Više škole za marketing, trgovinu i turizam u Subotici dr Boško Kovačević…


V. Laloš

Tagovi

Povezani tekstovi