Article 19 i MFRR: Predstavljanje izveštaja o stanju medija u Srbiji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Article 19 i Media Freedom Rapid Response (MFRR) predstaviće izveštaj svoje nedavne misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji na vebinaru u utorak, 11. maja, od 12 do 13:30 časova.

Događaj će se takođe osvrnuti na sve veću upotrebu Strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) za utišavanje novinara u Srbiji, što su Article 19, Centar za ljudska prava – Američka advokatska komora i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) istraživali kao deo njihovog rada u Srbiji i širem regionu.

 

Događaj, fokusiran na nalaze ove misije i istraživanja, osvrnuće se na:

 

  • potrebu da vlada Srbije preduzme hitne mere da podrži slobodu medija i u svoje politike i prakse uvrsti zaštitu novinara i medijskih radnika;
  • sve veću upotrebu pravnih sredstava za pretnju novinarima i drugim medijskim radnicima u Srbiji;
  • zahteve za većim pristupom informacijama od novinara;
  • ulogu javnih zvaničnika u polarizaciji medija, uključujući demonizaciju nezavisnih medija direktnim verbalnim napadima i provladinim tabloidima;
  • hitne preporuke vladi Srbije i međunarodnim organizacijama da poboljšaju slobodu medija i bezbednost novinara i medijskih radnika u Srbiji.

Misija i izveštaj je inicirano od Media Freedom Rapid Response. MFRR je konzorcijum Međunarodnog instituta za štampu (IPI), Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropske federacije novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Instituta za primenjenu informatiku pri Univerzitetu u Lajpcigu (InfAI) i Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa).

Misija je organizovana u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), a pridružili su joj se Centar za ljudska prava – Američka advokatska komora i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

Partneri misije sastali su se sa ključnim akterima u okviru slobode medija u Srbiji, uključujući predstavnike novinara i medijskih udruženja, Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, odabranu grupu srpskih novinara koji su bili meta pravnih, fizičkih ili verbalnih meta pretnje ili uznemiravanja, srpski ombudsman, zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici međunarodnih organizacija.

 

Ceo izveštaj na egleskom ili srpskom možete pročitati na ovom LINKU.

 

Ukoliko želite da prisustvujete ovom onlajn događaju, možete da se registrujete na ovom LINKU.

 

Za intervjue možete da kontaktire: [email protected].

Tagovi

Povezani tekstovi