Vlada Srbije narušava princip ravnopravnosti medija

Beograd – Nezavisne novinske agencije Beta i FONET upućuju javni protest Vladi Srbije zbog činjenice da je i u 2008. godini predviđeno finansiranje novinske agencije Tanjug iz državnog budžeta. Državno finansiranje medija predstavlja kršenje ključnih demokratskih načela, kao što su ukidanje političkog i finansijskog uticaja na slobodno informisanje, slobodna konkurencija i odustvo monopola. Parlamentarna Skupština Saveta Evrope u Rezoluciji br. 1397 (član 20) izričito je zatražila da Vlada Srbije ne koristi državni budžet kako bi zadržala politički uticaj na preostale državne medije, na štetu nezavisnih.


Vlada Srbije narušava princip ravnopravnosti medija time što iz budžeta finansira funkcionisanje agencije Tanjug, a da pri tome nisu definisane usluge koje se za taj novac obavljaju, niti je javno istaknuta ponuda za takve usluge, za koju bi u tom slučaju mogli konkurisati i drugi mediji. Tanjug tako od države dobija novac po dva osnova: iz budžeta, za redovno funkcionisanje, i iz pretplate, na osnovu ugovora o isporuci agencijskih servisa državnim organima. Takva praksa nasleđena je iz perioda jednopartijskog sistema i preživljava samo zahvaljujući odsustvu volje da se do kraja reformišu mediji, nad kojima se, u nestabilnoj političkoj situaciji, novcem poreskih obveznika, može održavati uticaj.


Finansiranje Tanjuga iz budžeta dovodi do posrednog kršenja i drugih zakona, kao što je, na primer, Zakon o zaštiti konkurencije. Srpska vlada time ozbiljno šteti nezavisnim medijima kakvi su agencije Beta i FONET, koje samostalno, na tržištu, svakog dana polažu ispit svoje konkurentske sposobnosti. Transformacija Tanjuga je pitanje političke volje; ta reforma u svakom slučaju mora poštovati načelo ravnopravnosti na tržištu. U trenutku pada totalitarnog režima, u Srbiji su već postojali nezavisni mediji, a privatne agencije Beta i FONET, kvalitetom svojih servisa, uveliko su ispunjavale zahteve tržišta za nezavisne i pouzdane informacije. Umesto da, od tog trenutka, državno finansiranje Tanjuga bude preispitano, a njegov status reformisan, budžetska sredstva namenjena funkcionisanju te agencije su neprestano rasla. Tanjugu je posle 2000. godine, osim nastavka redovnog finansiranja, država otpisala dugove načinjene u devedestim godinama, a potom obezbedila i sredstva za socijalni program.


Za 2008. godinu Tanjugu se, pored 11 miliona mesečno za redovno poslovanje, ponovo najavljuju sredstva za socijalni program, u iznosu između 30 i 40 miliona dinara. Tako tokom ove godine samo sredstva za redovno funkcionisanje Tanjuga trebalo bi da budu 132.000.000 dinara, plus 40 miliona za socijalni program, plus privilegovan pristup tržištu. I sve to, prema navodima odgovornih u toj agenciji, neće biti dovoljno. Budžetska sredstva namenjena funkcionisanju državne agencije premašuju sredstva koja obe agencije, Beta i FONET, ostvaruju na tržištu, kvalitetno pred javnošću, punih 14 godina, ispunjavajući svoju ulogu javnog informisanja. Nije moguća ravnopravna utakmica na medijskom tržištu sve dok su poreski obveznici primorani da podmiruju troškove državnog vlasništva nad medijima. Ne postoji nikakvo političko, niti ekonomsko opravdanje za opstanak državnog finansiranja agencije Tanjug. Odricanje od državnog vlasništva je suština svih reformi posle ukidanja jednopartijskog sistema i reformi sprovođenih od 2000. Opstanak državnog finansiranja medija protivreči preobražaju komandne u tržišnu ekonomiju i partijske države u parlamentarnu demokratiju.


Beta, FONET

Tagovi

Povezani tekstovi