„Država da ne finansira Tanjug“

Državno finansiranje medija predstavlja kršenje ključnih demokratskih načela, navode Beta i Fonet.S druge strane, Luka Mičeta, direktor Tanjuga, kaže da je Ministarstvo kulture ove godine Tanjugu namenilo manje novca nego ranije i za to optužuje Dragana Janjića, pomoćnika ministra kulture, koji je do dolaska na tu funkciju bio glavni i odgovorni urednik Bete.


Vlada Srbije narušava princip ravnopravnosti medija time što iz budžeta finansira agenciju Tanjug i ozbiljno šteti nezavisnim medijima kakvi su Beta i Fonet, koje samostalno zarađuju na tržištu, navodi se u pismu te dve agencije.


Direktorka agencije Beta Ljubica Marković kaže da je jasno da država želi da nastavi da kontroliše Tanjug.


„Tanjug je posledica anahrone želje da se zadrži ključni politički uticaj u nestabilnim političkim vremenima. Ako država misli da joj treba novinska agencija, onda treba da postoji tender sa kandidatima, i da to bude na godišnjoj bazi“, kazala je Markovićeva.


Direktor Tanjuga Luka Mičeta kaže da mu pristojnost nalaže da ne odgovara na pisma koja nisu njemu upućena.


On, ipak, veruje da država mora da ima svoju agenciju i da Tanjug nije nelojalna konkurencija.


Mičeta optužuje pomoćnika ministra kulture Dragana Janjića da je lično smanjio Tanjugov budžet, a kaže i da je Janjić u sukobu interesa jer je, kako tvrdi, i dalje suvlasnik agencije Beta.


„Janjić ima samo jedan cilj, a to je uništenje Tanjuga i stvaranje uslova da Beta dobije bolju poziciju, koju ona ne može da dostigne obimom, raznovrsnošću i kvalitetom svojih proizvoda na tržištu“, kazao je Mičeta.


Dragan Janjić odgovara da se vlasničkog udela u Beti odrekao kada je došao na mesto pomoćnika ministra i objašnjava da Tanjug ove godine iz budžeta dobija isto kao i prošle godine.


On kaže da je neuobičajeno da Mičeta na ovakakav način vodi polemiku u javnosti.


„Ne može neko iz budžeta da dobije onoliko koliko mu je potrebno – to je komunizam, a ovde je reč o tome koliko je država izdvojila za šta“, rekao je Janjić.


Janjić kaže da se, osim iz budžeta, Tanjug finansira i na tržištu i kroz iznajmljivanje prostora i najavljuje transformaciju državne agencije.


On kaže da je planirano otpuštanje 70 ljudi uz socijalni program i podseća da samo na zarade zaposlenih odlazi sav novac koji Tanjug dobija iz državne kase.

Tagovi

Povezani tekstovi