Hoće etar – neće obaveze

 Na otkazima ne štede, a na platama zakidaju i gde smeju i gde ne smeju. Stari i novi vlasnici tumače zakon svaki na svoj način, a dok se oni prepucavaju, na račune pojedinih zaposlenih ne leže ni dinar. Najsvežiji primer – Radio-televizija Krajina iz Negotina. Ukupno 35 radnika Novu godinu dočekalo je bez plate, jer stari vlasnik, SO Negotin, tvrdi da mu na dan prodaje prestaju sve obaveze, a nove gazde, Konzorcijum „Dejan Grujić“, izričite su da im obaveze počinju tek sa registracijom nove firme, akcionarskog društva.
U pravnom vakuumu, radnici čekaju hoće li im neko isplatiti zarade za period od 21. novembra pa do dana kada u Agenciji za privredne registre bude ozvaničena nova firma, sa novim gazdama i rukovodstvom.
– Tumačenje zakona i ugovora o prodaji čekamo od Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj – kaže Rade Milošević, predsednik Sindikata novinara Srbije u toj medijskoj kući. – Novi gazda tvrdi da će njegove obaveze početi tek kada bude zvanično registrovan u Agenciji, a opština smatra da od kada su nas prodali ne moraju više da nas plaćaju.
Slična situacija je, podseća Rade Milošević, i u Radio Đerdapu, u Kladovu. I tamo se „bivši“ i „sadašnji“ nadmudruju na čijoj je strani zakon, a radnici čekaju plate, kaže on. Zbog nepreciznosti akata, bilo je istih nedoumica i u Sokobanji i Pirotu. U Sokobanji je, kaže on, opština isplatila zaposlene, jer su u budžetu imali sredstva za njihove plate.I o zaposlenima u Televiziji BB kanal 4 iz Bajine Bašte pobrinula se opština. Oni su im obezbedili plate za celu 2007. godinu, a onima koji ostanu bez posla daće 200 evra po godini radnog staža. Ovde je privatizacijom najnezadovoljniji kupac – Slavko Jovanović. On je najavio raskid ugovora, jer Republička radiodifuzna agencija nije njegovoj kući dodelila dozvolu za lokalnu frekvenciju. On kaže da će posle isteka žalbenog roka na rešenje RRA pokrenuti postupak za raskid kupoprodajnog ugovora.


D.Č- I.M.

Tagovi

Povezani tekstovi