Presuda u korist „Politike“

Niš – Jedan sud – Opštinski u Nišu, jedna tužba za klevetu, desetak ročišta sa saslušanjima optuženih, tužilaca, advokata i svedoka i, na kraju, jedna presuda sve su ovo detalji veoma zanimljive jednoipogodišnje priče iz niške Palate pravde. Glavni akter i privatni tužilac bio je dr Miroljub Petrović, iz Niša, poznatiji široj javnosti i čitaocima „Politike“, i još nekih dnevnih listova i revija, kao lekar koji je od obolelog Nišlije Miomira Putnikovića pokušao da uzme polovinu velike kuće u centru grada, u Ulici Jovana Skerlića, sklopivši s njim ugovor „o doživotnom izdržavanju“.
Poslednjeg dana protekle sedmice sudija Opštinskog suda u Nišu Zoran Žikić odbacio je tužbu dr Petrovića i oslobodio svake odgovornosti tužene za klevetu: Milana Mišića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika „Politike“, Tomu Todorovića, dopisnika našeg lista iz Niša, i Dragoslava Petkovića, Nišliju i bliskog rođaka nažalost u međuvremenu preminulog Miomira Putnikovića, inače doktorovog pacijenta.
Uz javno saopštenu presudu sudija je doneo rešenje da tužilac – dr Petrović, obešteti na ime troškova postupka Dragoslava Petkovića sa 42.000, Tomu Todorovića sa 23.000 dinara i da plati ostale sudske takse i troškove Milanu Mišiću i advokatu Aleksandru Dragićeviću iz Beograda, koji je bio zastupnik „Politike“, Mišića i Todorovića.
Doktor Petrović je tužio „Politiku“, Mišića i Todorovića, jer je u našem listu 15. maja 2005. godine pod naslovom „Pacijenti na meti lekara“, a potom i 8. juna iste godine sa naslovom „Čudna lekarska etika“, pisano o tome kako je on, dr Petrović, bez znanja najbliže rodbine Miomira Putnikovića,zloupotrebivši svoj položaj i gazeći Hipokratovu zakletvu, sa ovim obolelim Nišlijom potpisao ugovor o doživotnom izdržavanju i takvim ugovorom dobio na poklon polovinu velike kuće. Bliski rođak pacijenta Dragoslav Petković (supruga Dragoslava Petkovića, Mirjana, rođena je sestra Miomira Putnikovića) tužen je
jer je ujavnost izneo celu priču, a obelodanio ju je posle saznanja porodice o ugovoru koji je za najbližu rodbinu pacijenta Putnikovića bio tajna, zbog čega je inače odmah podneo krivične prijave policiji i tužilaštvu protiv dr Petrovića.
Kako je rečeno u obrazloženju presude nikakve zlonamernosti da se dr Petrović okleveta kod Petkovića, urednika, novinara i lista „Politike“ nije postojala, već, naprotiv, naglašeno je, sud je stao na stanovište da je „veći interes da se javnost upozna sa istinom i činjenicama da ima lekara koji ne postupaju po zakonu i postoje slučajevi da se od teško obolelih pacijenata pokuša da uzme nešto što ne pripada zaposlenima u zdravstvu i da je bolje pisati da ima profesionalno-etičkih propusta kod medicinskih radnika, nego da se o tome ćuti“… A tokom sudskog postupka nijednog trenutka nije negiran sporni ugovor o doživotnom izdržavanju ni način na koji je potpisan!?!
Nažalost, tokom trajanja sudskog postupka po tužbi dr Petrovića, sredinom novembra prošle godine Miomir Putniković je preminuo. Pre svoje smrti, ipak, shvatio je da gaje lekar izmanipulisao i uspeo je da izdejstvuje kod suda poništenje spornog ugovora o doživotnom izdržavanju, koji je bez znanja njegove porodice i suprotno svim lekarskim normama svojevremeno s njim potpisao dr Miroljub Petrović.


N.D.

Tagovi

Povezani tekstovi