Mediji ponovo na udaru lažnih patriota

Zahtev su podržali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, ANEM, agencije Beta i FONET i više RTV stanica i listova, među kojima i Danas.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće istakla je da Srbija ponovo ulazi u „surov“ period i da je zbog toga potrebno uputiti apel Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici s primerima napada na novinare u demonstracijama od 17. februara.
– Ne možemo da pristanemo na to da nas etiketiraju oni kojima se ne dopada naše izveštavanje – objasnila je ona.
Direktor RTV B92 Veran Matić rekao je da je ova stanica još od 17. februara pod stalnom zaštitom policije i da je u tim uslovima teško govoriti o slobodi medija. Prema njegovim rečima delovi države nalaze se iza napada na medije „podržavajući ili organizujući one koji to čine“. On je ukazao i da je Republička radiodifuzna agencija razmatrala izveštavanje B92 za vreme protesta, „pa bi čak moglo i da se dogodi da naša televizija ostane bez nacionalne frekvencije“.
Lidija Jovetić iz časopisa Republika smatra da za vreme Miloševićevog režima medijima nije bilo gore nego danas, dodajući da tada nije bilo nasrtaja na čitave redakcije.
– Političari žele da sakriju istinu od građana Srbije – naglasila je ona.
Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka navela je da je u zahtev premijeru i predsedniku Srbije potrebno uvrstiti i to da se vlast uzdrži od političkih pritisaka na Javni servis Srbije, podsećajući da je Programski odbor RTS, „koga čine predstavnici političkih stranaka“, pozvao na patriotsko izveštavanje novinara ove televizije.
Velimir Ćurgus Kazimir, direktor Ebart dokumentacije, ukazao je da su rezultati istraživanja o tome kako su pojedini mediji izveštavali s protesta „Kosovo je Srbija“, 21. februara, pokazali da je RTS u svom Dnevniku od 19. 30 časova tek u 13. minutu emitovao vest o nasilju i napadu na ambasadu Turske i restoranu Mek Donalds na Slaviji, a tek u 16. minutu da je napadnuta i ambasada SAD. On je dodao da RTS nije imao direktna uključenja. Kada je reč o B92, Ćurgus Kazimir je naveo da je prva vest emitovana u 11. minutu direktnim uključenjem, „ali treba imati u vidu da vesti na B92 počinju tek u 18.30 časova“. Prema njegovim rečima „apsolutni prvak “ u izveštavanju s protesta bila je TV Foks, jer je prva vest o događajima emitovana u 0,39 sekundi.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi