Sloboda štampe i dalje „vruća tema“

Sloboda štampe je i dalje pod velikim pritiskom, i pored toga što živimo u boljem svetu. Protekla godina bila je jedna od najkrvavijih za novinare. Čak 93 novinara izgubilo je živote“, rekao je Hari Štajner, predsednik organizacionog odbora Kongresa.


Direktor Međunarodnog instituta za štampu, Dejvid Dedž, pored najave da će na kongresu posebno biti diskusije o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi i uticaju finansijskih magnata, podsetio je i na nerasvetljena ubistva novinara u Srbiji.


„Uprkos demokratizaciji i naporima, nerasvetljena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, bacaju senku na Srbiju. Počinioci moraju biti uhapšeni, kažnjeni i da se ovakvi zločini svedu na minimum. Niko nije optužen, niti osuđen. Želim da podstaknem vlasti da reše te slučajeve. Zločini ne smeju ostati nekažnjeni. Ja, međutim, nisam ovde da bih držao lekcije Srbiji, nego sam došao iz dubokog poštovanja prema Srbiji“, rekao je Dedž.


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nikada neće prestati da insistira na tome da se ubice novinara nađu u zatvoru i budu osuđeni.


„Svi koji su vršili nasilje devedesetih godina, bilo na novinarima, predstavnicima nevladinih organizacija, svi koji su vršili ubistva, maltretiranja, zlostavljanja, kao i prebijanje članova ‘Otpora’ moraju da budu u zatvoru nezavisno od imena i prezimena“, rekao je Tadić.


Međunarodni institut za štampu najstarija je međunarodna organizacija za promociju slobode štampe, koja okuplja vodeće urednike i novinare iz sveta.


Posvećena je zaštiti slobode mišljenja i izražavanja, razvijanju i poboljšanju slobodnog protoka informacija, unapređenju novinarske prakse.

Tagovi

Povezani tekstovi