Nepopravljivi buntovnik s razlogom

Na komemoraciji povodom njegove smrti, u prostorijama redakcije Danasa juče se okupilo stotinak onih s kojima je sarađivao i prijateljevao.
– Mile Veljković rođen je 6. jula 1955. godine. Pisanjem za novine neizlečivo se zarazio pre tridesetak godina. Pisao je ono o čemu su drugi samo šuškali. Prilozima u NON-u, Borbi, Našoj Borbi, Blicu, za agenciju Beta i Radio Dojče Vele i u Danasu zamerio se mnogim javnim ličnostima, ali je stekao poštovanje nebrojenih čitalaca – rekao je Mihal Ramač, glavni i odgovorni urednik Danasa.
Ramač je istakao da je on bio prepun energije i vedra duha, nije mogao da se zadovolji jednim poslom. Kao glavni urednik televizije Club Inn, stizao je da svake nedelje pripremi osam strana dodatka Braničevo Danas i učestvuje u brojnim kulturnim aktivnostima. Pre pet dana proslavio je 53. rođendan.
– Da je živeo još toliko, ne bi završio ni pola onoga što je bio u stanju da zamisli. I, eto, presreo ga je jedan od ubica koji nekažnjeno krstare putevima Srbije. Pred nama je 202. broj Braničeva Danas. Za nešto više od četiri godine, Mile je u tom podlistku ispisao stotine stranica o svom i obližnjim gradovima, o svojim uspešnim zemljacima, ali i uputio stotine žaoka prema onima koji su prekoračili granicu pravde i poštenja, na koju je on bio tako osetljiv. Gotovo svake nedelje je upozoravao: „Ako stigne neka tužba, nemojte se uzrujavati. To je moj problem“ – naveo je Ramač.
Dugogodišnja Miletova prijateljica i saradnica Vesna Ninković, urednica u Danasu, odala mu je počast čitajući govor još jednog od njegovih brojnih prijatelja i kolega Miodraga Kuzmanovića.
– Nezadovoljan uređivačkom politikom lista Reč naroda u kome je bio zaposlen, s nekolicinom kolega organizovao je u maju 1991. prvi štrajk u istoriji te informativne kuće. Nekoliko godina kasnije, na insistiranje Vlajka Stojiljkovića, visokog partijskog funkcionera SPS-a, dobija otkaz u nedeljniku u kome je proveo dvadeset godina. Iako u teškom materijalnom položaju, Mile Veljković otkaz nije shvatio kao opomenu. Serijom tekstova o nedoličnom ponašanju Marka Miloševića, sina Slobodana Miloševića, privlači medijsku pažnju i van naših granica. Nepopravljivi buntovnik s razlogom, zbog zabrane mitinga opozicije početkom maja 2000, obaveštava domaću i svetsku javnost da je Požarevac zabranjen grad. U pokušaju opozicije da probije policijski kordon, biva uhapšen zajedno sa Bojanom Tončićem i Natašom Bogović, novinarima Danasa. Jedan je od osnivača i aktivista požarevačkog Otpora – podsetio je Kuzmanović.
Mile Veljković, prema njegovim rečima, nije bio samo dobar novinar i Požarevljanima će ostati u sećanju brojne muzičke manifestacije i humanitarne akcije koje je on organizovao, inicirao ili medijski sponzorisao.
I potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović oprostila se s dugogodišnjim prijateljem i kolegom. „Znamo da bez Mileta ne bi bilo požarevačkog Otpora, a pitanje je na šta bi bez njega ličila Srbija danas. U ime svih kolega, neka mu je večna slava i hvala“, rekla je Jovanovićeva.
Među prisutnima na komemoraciji bili su kolege iz redakcije TV Club Inn, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, predsednica NUNS-a Nadežda Gaće, ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin, pomoćnici ministra kulture u prošlom sazivu vlade Dragan Janjić i Aleksandar Jugović, književnik i aforističar Aleksandar Čotrić, zamenik glavnog urednika „Politike“ Vladimir Radomirović i dugogodišnji funkcioner Crvenog krsta Rade Dubajić.
Povodom smrti Mileta Veljkovića, našem listu stigli su brojni izrazi saučešća redakcija, novinara i čitalaca. Saučešće redakciji Danasa izrazili su, između ostalih, i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kameron Manter i ataše za štampu Rajen Harker Haris, Zdravstveni centar Požarevac i Direkcija za izgradnju opštine Veliko Gradište.


S. S.

Tagovi

Povezani tekstovi