Doterivanje u etru

Raspodelom frekvencija medijsko nebo je manje-više dovedeno u red, ali još nisu sasvim postavljena pravila oko nedozvoljenog vlasništva nad medijima. I u novinskoj industriji manjka reda – ne zna se koliko se novina štampa u Srbiji, ne postoji jedinstveni registar u koji su upisani vlasnici i sva izdanja. Zato se sprema pisanje ili izmena čitavog seta medijskih zakona. Prvi koji će se naći pred poslanicima biće zakon o medijskoj koncentraciji.
– Spremamo se za generalno prilagođavanja celog seta zakona koji regulišu medijsku sferu potrebama srpskog medijskog tržišta – objašnjava Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije. – Za koji dan počeće javna rasprava o zakonu o medijskoj koncentraciji. A o njemu ćemo pre toga razgovarati i sa predstavnicima medijske industrije. On će propisivati stroga pravila koliki vlasnički udeo neko može da ima u srpskim medijima.
Da li neko već sada krši odredbe budućeg zakona, Janjić ne želi da procenjuje. A ovaj akt predviđa i uvođenje jedinstvenog registra, u koji će biti upisani svi štampani mediji i njihovi vlasnici.Posle njega, biće izmenjen Zakon o radiodifuziji. A uveliko se pišu i članovi novog, modernog zakona o elektronskim komunikacijama koji obuhvata i Internet, na kojem radi tim Ministarstva telekomunikacija.
Promene čekaju i Zakon o javnom informisanju, koji nije saglasan sa zakonima o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu. Jedan insistira na potpunoj privatizaciji medija, a drugi kaže da može da postoji, na primer, gradski javni servis.
– Privatizaciju treba nastaviti, odvojiti medije od uticaja vlasti. A lokalne samouprave mogu da pomognu finansirajući program, a ne emitera. Mogu da daju novac za program na jezicima manjina, ali ne da budu vlasnici medija – smatra naš sagovornik.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi