Između istine i večne borbe

Mediji u Srbiji niču na sve strane, ni broja im se ne zna. Međutim, izgleda da je sve manje prava za one koji su zaposleni u njima! Postoji više razloga za to od nedefinisane vlasničke transformacije, pa do samovolje onih koji odlučuju o sudbini poslenika ‚‚sedme sile‚‚.Kako i na koji način regulisati te zamršene odnose između on ih koji nude /?/ posao i ‚‚neposrednih proizvođača‚‚? Na ta i neka druga pitanja iz ove oblasti pokušano je da se ‚‚odgovori‚‚ na nedavnoj sesiji Sindikata novinara Srbije pod nazivom ‚‚Seminar o organizovanju udruženja i zaštiti novinarske profesije‚‚.Kao edukatori na ovom seminaru prisustvovali su i uvaženi gosti iz inostranstva : Šveđanin Arne Kenig, predsednik Evropske federacije novinara, odnosno dve dame iz Hrvatske, Jasmina Popović, član Izvršnog odbora Svetske federacije novinara i Gabrijela Galić, predsednica Sindikata Hrvatskog udruženja novinara…


Na ovom skupu govorila je i Dragana Čabarkapa, predsednik Sindikata novinara Srbije, njen zamenik Dejan Gligorijević, a u posebnim sesijama raspravljalo se i o nekim akutnim problemima novinarske struke u našoj državi..


– Novinari su ugroženi na svim meridijanima i problemi sa kojim a se susreću su uglavnom aslične prirode. Osnovno je da mnogi često ostaju bez posla, a bez kvalitetnog udruživanja u odbrani svojih prava i profesije nema uspeha.Zato je potrebno da se što bolje organizuju na nivou svojih nacionalnioh udruženja, a terk onda, jaki i složni mogu da uživaju materijalnu i moralnui podršku od evropskih i svetskih asocijacija. Ukoliko se organizovani i složni, u borebi sa poslodavcima umaju šanse za uspeh, odnosno da njihova prava budu poštovana, a sve obaveze ispunjavane , naglasio je Arne Kenig. Učesnici seminara govorili su o prirodi svog posla uz zemlji Srbiji i ‚‚šarolikosti“ medijskog neba. Upravo zbog nedorečenosti zakona, odnosno nedefinisanosti mnogih odredbi nije lako ni boriti se, odnosn o sindikalno organizovati. Između ostalog, naglašen je i stalno prisutni strah od posledice sindikalnih borbi i udruživanja. Odnosno teško dokazivanje istine i svojih prava, jer su državni organi često neefikasni i spori, te neki procesi traju i po nekoliko godina.


– Često su novinari prepušteni sami sebi i stalno na udaru. Ukoliko ne žele sami sebi da pomognu i organizuju se, poslodavcima i gazdama je mnogo lakše da urušavaju i nipodaštavaju ovu profesiju, rekla je Jasmina Popović.


S.P.


 

Tagovi

Povezani tekstovi