Vojvođanska radiodifuzna agencija na dugom štapu

On je u utorak uveče, gostujući u Novom Sadu na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Pokrajinska radiodifuzna agencija – da ili ne“, rekao da treba raspravljati o svim idejama, ali da će direktan odgovor na pitanje da li javni servis Vojvodine treba da ima i svoje nezavisno regulatorno telo dati političke institucije koje su odlučivale i o sadašnjem modelu organizovanja javnih i komercijalnih emitera. Na tom skupu je najavljeno i da će RRA otvoriti svoju kancelariju u Vojvodini, pre svega zbog monitoringa programa televizijskih i radio stanica u pokrajini.


– Što se ministarstva tiče, sve ideje su legitimne – rekao je Janjić.


Ideju o osnivanju pokrajinske radiodifuzne agencije iznela je krajem leta potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informisanje Ana Tomanova-Makanova, koja je rekla da će pokrajinski Sekretarijat za informisanje aktivno učestvovati u izmenama navedenih zakona kojima bi se obezbedila decentralizacija i u medijskoj sferi, koja podrazumeva i formiranje pokrajinske radiodifuzne agencije.


Kancelarija RRA u Vojvodini


Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić izjavio je da, iako slovi za autonomaša, lično nije za to da Vojvodina ima svoju radiodifuznu agenciju, nego da se u Vojvodini otvori kancelarija RRA za monitoring medija u pokrajini. On je rekao i da postoji ideja da Drugi kanal Radio-televizije Vojvodine, koji emituje program na jezicima nacionalnih manjina, bude prvi eksperimentalni kanal u procesu digitalizacije, kako bi se uvećao broj kanala za emitovanje na jezicima nacionalnih manjina.


S druge strane, zamenica pokrajinske sekretarke za informacije Smilja Maksimović kazala je da će vreme i rasprava pokazati treba li Vojvodini radiodifuzna agenicija ili ne, ali je istakla da se mora voditi računa o specifičnostima Vojvodine kao višenacionalne i višekulturalne sredine. Prema njenim rečima, sadašnji način finansiranja Radio-televizije Vojvodine, po kome novac koji se prikupi prvo ide na račun u Beograd pa se odatle raspodeljuje, nije dobar i mora se menjati, kako bi vojvođanski javni servis, koji emituje program na deset jezika, imao sigurne i stabilne prihode.


Dva regulatorna tela federalizuju Srbiju


Šefica Odseka za medijske studije novosadskog Filozofskog fakulteta Dubravka Valić-Nedeljković kazala je da se ideja o stvaranju pokrajinske radiodifuzne agencije uklapa u trendove decentralizacije, dok je profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio da ideja o stvaranju pokrajinske radiodifuzne agencije nije dobra, jer dovodi do spleta nadležnosti republičke i pokrajinske radiodifuzne agencije kakav ne postoji nigde u Evropi, osim u Nemačkoj. Prema njegovim rečima, bilo bi vrlo teško uskladiti rad dvaju regulatornih tela iznad kojih nema nijednog organa vlasti.


– Niko ne kaže koje bi bile funkcije pokrajinske radiodifuzne agencije. Problem je to što na jedinstvenom medijskom prostoru jedan emiter ne može biti istovremeno u ingerencijama dvaju regulatornih tela – republičkog i pokrajinskog. Dakle, ako se uzme u obzir da ne možemo potpuno razdvojiti ni frekvencije, pa dolazi do njihovog preplitanja, tako će biti i preplitanja nadležnosti dvaju regulatornih tela. A to nije dobro ni politički, jer s dva regulatorna tela, na neki način, federalizujemo Srbiju, a to nije pitanje za medijske stručnjake, nego za stručnjake ustavnog prava – istakao je Veljanovski.
 

Tagovi

Povezani tekstovi