Medijska hajka

Beograd – Prvi opštinski sud u Beogradu presudio je da oglas objavljen u listu Glas javnosti 16. marta 2006. godine, a kojim se poziva na bojkot kupovine u hrvatskom megamarketu „Idea“, širi govor mržnje. To su neka udruženja građana i pojedinci jedva dočekali kako bi pozdravili tu prvostepenu presudu kao „veliki doprinos uspostavljanju pravne države u Srbiji i dostizanju jednakosti pred zakonom za sve njene građane“.
Glas je već juče podneo žalbu na odluku Prvog opštinskog suda i ovim slučajem će se zanimati Okružni sud, čija će presuda biti pravosnažna.
S druge strane, Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je i podnela tužbu (dok sama „Idea“ nije tužila Glas javnosti), u svom saopštenju uporno ističe da je govor mržnje širen u „tekstu“, a ne u tekstu oglasa, iz čega se može zaključiti da novinari Glasa javnosti pozivaju na bojkot „Ideje“ ili šire govor mržnje.
Tu grešku takođe pravi i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje, pozdravljajući pomenutu odluku suda, takođe navodi u svom saopštenju da je reč o „tekstu“.
Pomenuti oglas u Glasu dalo je Udruženje prognanih Srba iz Hrvatske i taj marketinški prostor u novinama uredno je plaćen, tako da se ne radi ni o „navodnom oglasu“, kako prejudiciraju članovi Inicijative. Niko od pomenutih takođe ne pominje ni da je tadašnji glavni i odgovorni urednik Glasa Ivan Čorbić nakon objavljivanja oglasa otišao iz redakcije.
– Udruženje novinara Srbije osuđuje govor mržnje, ali isto tako osuđuje i objavljivanje nepotpunih ili netačnih informacija. Mislim da je dužnost novinara da navede kada se događaj desio – rekao je za Glas predsednik UNS Nino Brajović.
NUNS je saopštio da pozdravlja prvu presudu protiv govora mržnje u istoriji srpskog pravosuđa, navodeći da je Prvi opštinski sud u Beogradu kao govor mržnje okarakterisao tekst Glasa javnosti od 16. marta 2006, kojim je srpska javnost pozvana na bojkot hrvatske firme „Idea“.


J.G.


 

Tagovi

Povezani tekstovi