Još jedna inicijativa za privatizaciju medija

Kako za „Politiku” kaže Tatjana Jelesić, direktor RTV Pančevo, ovaj predlog trebalo bi da spreči gašenje informativnih programa, posebno onih na jezicima narodnosti, nakon privatizacije. Po mišljenju mnogih, postoji opravdani strah da će nove gazde ukidati informativne programe koji su najskuplji i time onemogućiti građane da budu informisani.
Strahujući od toga, a budući da imaju loše iskustvo sa većinom dosadašnjih privatizacija, država je već dva puta odlagala privatizaciju elektronskih medija. Pančevo je među osam takvih RTV kuća u Vojvodini koji imaju i programe na jezicima narodnosti i čija se privatizacija odlaže.
– Naš predlog je da lokalne samouprave zadrže 30 odsto vlasništva RTV stanica, da isto toliko akcija pripadne zaposlenima, a da se na tržište iznese 40 odsto kapitala. Naravno da će mnogi odmah postaviti pitanje zašto bi neko kupovao manjinski paket, kada bi zaposleni i opštine, odnosno gradovi mogli udruženim kapitalom da budu prave gazde. Naš je predlog da se ograniče prava lokalnih samouprava i to naročito u pogledu izbora rukovodećih ljudi u radio i TV stanicama i kreiranja programa, ali da im se omogući da izvrše zakonsku obavezu i informišu stanovništvo, finansirajući programe za koje se opredele – kaže Tatjana Jelesić.
Direktorka RTV Pančevo kaže da se o ovakvom modelu privatizacije elektronskih medija razgovaralo i ranije, ali da je predlog sada i zvanično uvršćen u one koji mogu biti pretočeni u zakonske odredbe. Po mišljenju predlagača, međutim, čak i ako predlog bude prihvaćen teško da bi pre juna mogla biti okončana procedura njegovog usvajanja, što znači da sledi bar još jedno odlaganje završetka privatizacije. Po važećim zakonskim odredbama, rok ističe sa 2008. godinom.


M. Šašić

Tagovi

Povezani tekstovi