NUNS: Fond za prevazilaženje krize

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović je konferencija za novinare „Mediji i ekonomska kriza – od brojki do informacije“ koju su organizovali Medija centar i NUNS kazala da se taj fond neće odnositi na državne medije već na one koji posluju po tržišnom principu.


Prema njenim rečima, neophodna je pomoć države u formiranju i poslovanju fonda.


„Svetska ekonomska kriza stigla je i u medije, a to se najbolje oseća po novinarskim platama koje se smanjuju“, kazala je Jovanovićeva i navela da je prosečna plata novinara u Srbiji na nivou prosečne zarade u Beogradu, oko 400 evra.


Ona je dodala da u Srbiji ima 12 dnevnih novina kojima je ekonomska rubrika obavezna, ali i u dobrom delu od oko 400 elektonskih medija koji imaju dozvolu rad.


„Novinari koji prate ekonomiju nisu dovoljno obučeni, ali to ne zavisi od novinara i redakcija već od obrazovnog sistema zemlje“, kazala je Jovanovićeva.


Ona je naglasila i da matično obrazovanje nije presudno za obavljanje novinarskog posla već da je najvažniji rad na sebi i usavršavanje.


Veliki problem sa kojima se suočavaju novinari, kako je dodala, jeste i otežan pristup informacijama, a to posebno potvrđuju primeri o informaciji o visini plata u javnim preduzećima i naftno-gasnom aranžmanu.


Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić kazao je na današnjem skupu da bi za novinare trebalo da se organzuju seminari kako bi se određeni ekonomski pojmovi razjasnili da ne bi došlo do zabune prilikom izveštavanja.


On je kazao da je problem kod ekonomskog izveštavanja podsticaj očekivanja.


Državni sekretar Ministarstva finasija Slobodan Ilić i Guverner Narodne bakne Srbije Radovan Jelašić složili su se da ekonomski novinari treba objektivno da izveštavaju i koriste znanja ekonomskih stručnjaka koji moraju da budu odgovorni za sve što kažu.


Peofesor Šoškić i guverner Jelašić predložili su NUNS-u da njihove intitucije pomažu u edukaciji mladih novinara.

Tagovi

Povezani tekstovi