Javna rasprava o medijskom zakonu

Cilj javne rasprave, kojoj je prisustvovao i resorni ministar Nebojša Bradić, jeste dobijanje primedbi i sugestija vlasnika medijskih kuća kako bi krajnja verzija zakona odgovarala specifičnim potrebama srpske medijske scene.


Prema rečima predsednika Udruženja novinara Srbije Nina Brajevića, zakon je važan jer sprečava monopol, doprinosi širenju ideja i stvaranju mogućnosti za demokratsko odlučivanje u društvu.


On je kazao da je nacrt dobar mada se „donosi kada već postoji medijska struktura formirana po pravilima koja nisu ograničavana i kanalisana bilo kakvim propisima“.


Brajović je ukazao da zakon ima i nedostatke, pre svega u oblasti stečenih prava jer, kako je kazao, „ako smo već izgradili medijsku strukturu sa zakonodavstvom koje imamo, poput Zakona o radiodifuziji, nije dobro da ono što smo dozvolili sada ograničavamo“.


Prema oceni predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nacrt zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila je antimonopolski i potreban Srbiji.


Zamenik glavnog urednika dnevnog lista „Politika“ Dragan Janić je kazao da je Zakon izuzetno važan, jer se vlasništvo u medijima mora jasnije i čvršće definisati i učiniti transparentnijim.


Prema njegovim rečima, zakonom se sprečava uticaj države na sadržaj medija.


Vlasnik Radio – televizije „Pink“ Željko Mitrović izrazio je žaljenje što nacrt zakona nije „liberalniji“.


Kako je država vlasnik koji je ostvario najveću medijsku koncentraciju, neophodno je da donese Strategiju za rešavanje problema u medijima, kao i pojedinačne zakone za konkretne probleme, zaključeno je na javnoj raspravi.


Vlada Srbije, konsultujući elektronske medije, Savet republičke radiodifuzne agencije i medijsku industriju, treba donese opštu Strategiju razvoja medijskog sektora, u kojoj bi bili precizirani globalni principi, poručili su učesnici.

Tagovi

Povezani tekstovi