Država protiv Borbe

Zekićeva je agenciji Beta potvrdila da će se javiti u Upravu za kriminalistiku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, iako je očekivala da će iz policije dobiti zvaničan pisani poziv na informativni razgovor.


Policija je prvi put u prostorije lista na Trgu Nikole Pašića došla u subotu oko 15 sati, ali nije nikoga našla pošto list ne izlazi nedeljom. Zatim su najavili svoj dolazak za 18 sati, kada su u redakciju stigli i Žarko Korać iz SDU, Ivan Andrić, Nenad Prokić i Zoran Ostojić iz LDP-a, te brojne novinarske ekipe. Međutim, do pojavljivanja policije nije došlo, a Olivera Zekić rekla je novinarima da ju je telefonom pozvao ministar policije Ivica Dačić i obavestio da policija neće doći, ali da će ona morati da dođe na informativni razgovor povodom teksta o slučaju Miladina Kovačevića.
Zekićeva je rekla da će se odazvati pozivu policije, ali da nema nameru da otkrije svoj izvor, odnosno to kako je Borba saznala da je odluka Vlade proglašena za državnu tajnu. Ona je dodala i da joj je Dačić rekao da policija deluje po nalogu Tužilaštva ali da, i pored pritisaka, nema nameru da oda Borbin izvor.


Da prestane pritisak na Borbu


Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je u subotu uveče da dnevni list Borba nije obavezan da policiji otkrije svoj izvor kada je reč o slučaju Miladina Kovačevića.


„Svaka država ima pravo da ima državnu tajnu, a ako ona procuri, za to nisu odgovorni novinari”, rekla je Gaće agenciji Beta i dodala da država treba da „vidi u Vladi Srbije” kako je ta informacija procurela u javnost, a ne kod novinara. Gaće je rekla da se „sve ovo ne bi desilo” da Srbija ima zakon o klasifikaciji tajnosti podataka za koji se zalaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Na slučaj Borba reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS).


„Shodno Zakonu o javnom informisanju, niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, kao i da se u javnim glasilima slobodno objavljuju ideje, informacije i mišljenja o događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da bude obaveštena”, navedeno je u saopštenju UNS-a.


Hitno potreban zakon o klasifikaciji tajnih podataka


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je 21. februara uveče da je potrebno doneti zakon o klasifikaciji tajnih podataka, povodom vesti da policija traži od Borbe da otkrije kako je dobila poverljive informacije u slučaju Miladina Kovačevića.


„Neodložno je usvajanje tog zakona zbog toga što bez njega uvek postoji sumnja da je na nešto proizvoljno stavljena oznaka tajnosti”, rekao je Šabić agenciji Beta i dodao bi tim zakonom trebalo utvrditi šta je zaista tajna, a šta ne. Na pitanje o sporu u radnoj grupi za izradu tog zakona oko toga da li ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja treba da imaju uvid u podatke koji se kriju od javnosti ili ne, Šabić je rekao da „u celom demokratskom svetu nezavisni organi koji se bave zaštitom ljudskih prava imaju ta ovlašćenja”.


Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je zabrinut zbog vesti da policija ispituje novinare o izvorima informacija, ali je dodao da je još prerano da iznese konačan stav o tome. „Zakon (o klasifikaciji tajnih podataka) će morati da jasno uredi tu situaciju”, rekao je Janković agenciji Beta povodom vesti da policija od lista Borba traži da otkrije kako je dobio poverljive informacije u slučaju Miladina Kovačevića.


„Ako niko u državi sem onih koji se bave bezbednošću nema uvid u tajne podatke, onda u toj državi nema demokratije”, rekao je Janković i dodao da ne bi trebalo dozvoliti da se iza oznake tajnosti krije nečiji nezakoniti rad, već da ona treba da služi samo za zaštitu državnih interesa.


Lider Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić zatražio je 22. februara od premijera Srbije Mirka Cvetkovića da poništi odluku o naknadi štete Brajanu Stajnhaueru, jer je, kako navodi, protivustavna i protivzakonita.


„Odluka Vlade da nadoknadi štetu žrtvi nasilja Miladina Kovačevića, američkom državljaninu Brajanu Stajnhaueru, je protivustavna i protivzakonita, jer je svaki građanin obavezan da nadoknadi štetu koju prouzrokuje, a ne da za njega to čini država”, navodi se u otvorenom pismu koje je Batić uputio premijeru Srbije. On navodi i da je nedopustivo proganjanje novinara. „Nisu novinari Borbe krivi što se jedna nedozvoljena odluka pokušala sakriti od javnosti anahronom oznakom ‘državna tajna’”, navodi se u pismu.

Tagovi

Povezani tekstovi