Poreska policija u redakciji

„Umesto pripadnika MUP-a, sada su nam u prostrijama poreznici”, piše u saopštenju Borbe. Dnevnik je naveo da nema ništa protiv toga da država radi svoj posao i ispita njihovo poslovanje, ali da je „indikativno” da su poreski inspektori ušli u firmu koja postoji tek tri meseca i koja je prvi broj novina objavila tek pre nešto više od mesec dana.
„Nije nam jasno zašto smo od svih firmi baš mi najinteresantniji poreskoj upravi i šta smo to mogli da napravimo za ovih četrdeset i nešto dana izlaženja”, piše u saopštenju.


Borba je navela da će se, „zbog nečije očigledne potrebe da ceo slučaj svali na medije, a ne na one koji su dopustili da kafanska tuča postane tajna državna stvar”, ponovo obratiti svim kolegama, domaćim i međunarodnim udruženjima koja se bave slobodom medija i tražiti od njih da opet apeluju kako bi prestala „tortura” nad listom.


Evropska federacija novinara (EFJ) protestovala je u sredu zbog pritisaka na novinare Borbe i pozvala srpske vlasti da poštuju standarde i zakonske odredbe, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.


„EFJ, članica Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja okuplja 600.000 članova u 123 zemlje, uputila je danas Vladi Srbije pismo u kojem izražava zabrinutost zbog pritisaka na dnevnik Borba sa ciljem da se otkrije izvor informacija”, saopštio je NUNS. Kako je navedeno, u pismu srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću predsednik EFJ Arne Kenig saopštio je da ta asocijacija „podržava osude ovakvog ponašanja koje su izrazile naše članice NUNS i UNS, kao i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i asocijacija ‘Lokal pres’”.


Kenig se posebno osvrnuo na nameru istražnih organa da uđu u prostorije Borbe i ispitaju vlasnika i glavnu urednicu s ciljem da se „izvrši pritisak na novinare da odaju izvor informacija vezan za odluku Vlade Srbije koja je proglašena državnom tajnom”.


„Pravo na zaštitu novinarskih izvora priznato je međunarodnim propisima. Ono je posebno priznato od strane UN, Saveta Evrope i OEBS-a. Evropski sud za ljudska prava je u nekoliko slučajeva zaključio da je to osnovni deo slobode izražavanja definisan Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, naveo je Kenig. Pismo srpskom premijeru prosleđeno je i ministru kulture Nebojši Bradiću, u čijem su resoru i mediji, i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.


Borba
 

Tagovi

Povezani tekstovi