Kriza potresa i srpsku štampu

Suočeni sa skokom cene papira, manjim brojem oglašivača i povećanim troškovima štampe, čak i najtiražniji listovi pribegli su otpuštanju honoraraca, reorganizaciji, prinudnim odmorima.


U borbi za tiraž, čitaocima se pored tekstova nude nagradne igre. Urednici dve uticajne dnevne novine „Politike“ i „Novosti“, nisu optimisti kada je u pitanju položaj novinara u Srbiji.


Manojlo Vukotić glavni i odgovorni urednik lista „Večernje novosti“ ističe kako se ne planiraju velika otpuštanja ali da će ovo biti vrlo teška godina.


Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Politika“ Dragan Bujošević ističe da će novinari ući u krizu i osetiti je mnogo jače nego drugi slojevi stanovništva.


„Tiraži novina su naglo pali. Devedesetih godina se pokazalo da se ljudi u krizi odriču pre svega novina“, istakao je Bujošević.


Jedini list koji je uspeo da poveća tiraž za 30 odsto je valjevski  „Napred“ . Ovde nije bilo otkaza, ali se taj uspeh vezuje za povećan broj ubistava u tom gradu u poslednjih par meseci.


Pomoć medijima


Na potuno drugom polu su „Ibarske novosti“. Zaposleni tog lista koji su u njemu ostali nakon privatizacije ne primaju plate. Oni koji su otišli pokušali su da osnuju sopstveni medij.


Slobodan Rajić novinar ovog lista kaže da je u novostima ostao pre svega iz ljubavi prema profesiji.


„Nismo primili osam plata, maksimalno radim, iako smo moja porodica i ja postali tako reći socijalni slučaj“, objasnio je Rajić.


Dragana Marković iz „Kragujevačkih vesti“ ističe kako su u štampanom izdanju opstali godinu dana i kako su posle godinu dana zbog preskupe štampe i distribucije odlučili da pređu na on lajn izdanje.


NUNS od države traži da osnuje fond za pomoć privatnim medijima. Jedan od predloga novinarskih udruženja je i da bi država mogla pomoći medijima od novca koji od njih dobija kao višak.


RRA je prošle godine državi u budžet vratila 210 milona dinara viška od takse za emitovanje programa. U ministrastvu kulture tvrde da je država voljna da pomogne.


Nataša Vučković-Lesendrić pomoćnik ministra kulture za medije ističe kako je bitno da profesionalna i poslovna medijska udruženja zauzmu jedinstven stav i dođu sa konkretnim predlogom u Ministarstvo kulture kako bi oni mogli da dalje reaguju ka Vladi Srbije.


I druge zemlje suočene su sa sličnim problemima. Hrvatska najavljuje siguran opstanak jedino „Jutarnjeg lista“ i „Globusa“.  U Francuskoj je ove godine odobrena pomoć države za štampane medije od 1,5 evra, a španskim medijima država je pomogla tek pošto je 1.600 radnika ostalo bez posla.



 

Tagovi

Povezani tekstovi