Kakav predsednik, takva i služba

Započnimo ovu vest šturim saopštenjem iz kabineta Predsednika. Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u utorak u jednodnevnoj radnoj poseti Austriji. Tadić će u Beču razgovarati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i premijerom Vernerom Fajmanom.


Predsednik će prisustvovati prijemu za stipendiste Fonda Dr Zoran Đinđić. Tadić će u Beču razgovarati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom vlade Vernerom Fajmanom.


Red slikanja, osmeha, izjava sa kojima će verovatno započeti sve informativne vesti, stavljajući u drugi, pa čak i treći plan nesreću u Italiji. Ono šta će ostati prešućeno je ponašanje iste one pres službe koja je šturo saopštenje i poslalo.


Povodom ovog jednodnevnog izleta predsednika u Beč dopisnik austrijske radio televizija ORF Kristijan Veršic zamolio je da mu se omogući intervju sa nedodirljivim predsednikom. Kako sam Veršic piše u Danasu, već dogovoren intervju otkazan je zbog pitanja koje nije zvučalo dovoljno ponizno i to neposredno pre ugovorenog termina.


Dobri, stari običaj “sluga” naroda, bilo da je reč o običnom činovniku u gradskoj upravi, pa sve do prvog Srbina je da se pitanja za intervju pošalju unapred kako bi se dotični mogao pripremiti, ali i kako bi stekao uvid u namere novinara.


Upravo to je i zatraženo iz pres službe predsednika koja je pročešljavši pitanja naišla na jedno sporno, piše Veršic. “Pitanje je trebalo da glasi: da li državna politika prema Kosovu ipak ne otežava ambicije Srbije prema EU? Pri tome se radi o mogućem izdavanju biometrijskih pasoša i kosovskim Albancima. Ovo izdavanje bi moglo dovesti do toga, da Srbija ne bude stavljena na belu šengensku listu, jedan problem o kojem je dnevni list Danas nedavno iscrpno izveštavao. U vezi ovog pitanja je dama iz pres službe više puta izgubila kontrolu i preko telefona postala prilično glasna”.


Veršic dalje naglašava da predsednik dolazi u Beč, kao i da je Austrija ipak jedna od prijateljskih zemalja koje se zalažu za ulazak Srbije u EU. “Ovu činjenicu Srbija naglašava vrlo rado u diplomatskim govorima; ali u konkretnom slučaju razumevanje prijateljstva i pre svega novinarske slobode očigledno izgleda drugačije”.


Dopisnik austrijske televizije zaključuje da se nakon skoro devet godina posle pada Slobodana Miloševića Srbija rado hvali svojim demokratskim dostignućima, koja očigledno do pres službe predsednika Borisa Tadića nije doprla.


Veršic je samo jedan od novinara koji je doživeo neprijatnosti od pres službe Predsednika Srbije, a sigurno ne i poslednji. Obrazac ponašanja koji je bliži vremenu na koje se sam Veršic poziva govori o demokratičnosti institucija u Srbiji gde su pres službe samo ogledalo


Dejan Kožul

Tagovi

Povezani tekstovi