Građani prete smrću, advokati medijima

„Oduvek je bilo neozbiljnih pretnji sudijama, ali su u poslednje vreme sve ozbiljnije, to pokazuje i činjenica da je u relativno kratkom periodu ubijeno dvoje sudija i supruga jednog sudije.


Sudije na području Okružnog suda u Nišu dobijale su ozbiljne pretnje protiv života i telesnog integriteta, o kojima smo obavestili policiju i tužilaštvo, koji su po njima postupili. Kada pretnje nisu upućivale stranke i građani, većnjihovi advokati, obaveštavali smo Advokatsku komoru. Pretnje advokata nisu bile uperene protiv života i telesnog integriteta sudije, većsu uglavnom sadržale „obećanja“ da će o slučaju ili presudi biti „obavešteni“ mediji, poslanici i političari“, kaže za Danas Nikolić.


On dodaje da na ovaj sud stranke vrše pritiske i „bahatošću, vikom, stalnim dolascima i pisanjem podnesaka“. Prema njegovim rečima, „ima i političkih pritisaka“, uglavnom kroz „davanje paušalnih ocena o lošoj kaznenoj politici“ ili komentarisanje suđenja koja su u toku. Pritiske na sud ponekad vrše i mediji, kroz „volšebna“ pisanja o procesima u kojima je javnost isključena ili objavljivanja „sumnjivih“ istraživanja o korupciji u pravosuđu. On kaže da su stranke u postupcima pred ovim okružnim sudom podnele „mali broj“ pritužbi na korumpiranost sudija, a da njemu lično „nije upućena nijedna“.


„Oduvek je bilo neozbiljnih pretnji sudijama, ali su u poslednje vreme sve ozbiljnije, to pokazuje i činjenica da je u relativno kratkom periodu ubijeno dvoje sudija i supruga jednog sudije.


– Naravno, kao predsednik suda uopšte nisam spreman da dam garanciju da je svaki sudija svaku presudu doneo maksimalno stručno, savesno i časno. Najpre zato što Okružni sud u Nišu ima ogroman broj predmeta, prošle godine ih je bilo 210.000, od kojih je 150.000 rešeno. Zatim i zbog toga što moramo sve brže presuđivati, na šta nas „tera“ i Evropski sud u Strazburu – kaže on. Nikolićnegira da se „loša kaznena politika“ odnosi i na Okružni sud u Nišu. Prema njegovim rečima, kazne zatvora čine čak 35 odsto presuda izrečenih u ovom sudu, što je više od republičkog proseka od 21 odsto. Uslovne osude čine 45 odsto svih „niških“ presuda, dok se na nivou Srbije one izriču u čak 75 odsto slučajeva. „To ne znači da smo najstroži ili najbolji u Srbiji većda smo imali određenu vrstu kriminaliteta na koju smo morali reagovati takvim odlukama“, kaže on.


Z. Miladinović

Tagovi

Povezani tekstovi