Ubistvo s predumišljajem

Polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomenika Zašto u Tašmajdanskom parku rodbina, prijatelji i kolege šesnaestoro radnika Radio-televizije Srbije stradalih u NATO bombardovanju zgrade državne televizije u Aberdarevoj obeležili su u četvrtak destogodišnjicu njihove pogibije. Direktor RTS Aleksandar Tijanić je tadašnji državni vrh i NATO optužio da su radnike RTS „zajednički ubili”.


„Onda su, ujedinjeni u zločinu, sakrili istinu od živih. I danas je kriju. Sve što tražimo nije osveta, već istina. Naša deca, očevi, braća, prijatelji i kolege nisu izvršili kolektivno samoubistvo; oni su ostavljeni da umru u tačan sat i na tačno mesto gde su neljudi dogovorili da smrt dođe po njih. Pamtimo to”, rekao je Tijanić.


Majka ubijenog tehničara u razmeni Nebojše Stojanovića, Žanka Stojanović, rekla je da je prošlo deset godina od „zločinačkog čina NATO i vlasti Srbije”.


„Ubili su vas na radnom zadatku uskrativši vam mogućnost da se zaštitite. Verovali ste rukovodiocima, sedeli za mašinama, primorani da bez oružja dočekate neprijateljske bombe. Obećali su da će vas na vreme upozoriti. Žrtvovani ste, vaši rukovodioci čekali su tu, u parku, da se raziđe dim, sa pripremljenim govorima u kojima osuđuju ubistvo novinara. Vi ne možete da nam ispričate šta se događalo, ali ostala su svedočanstva vaših preživelih drugova. Apelujem na poslednje ostatke morala i ljudske solidarnosti u vojsci i pravosuđu da se ovo višestruko ubistvo sa predumišljajem do kraja rasvetli”, rekla je Žanka Stojanović.


Molitvu su služili sveštenici iz crkve svetog Marka.


I Nezavisno udruženje novinara Srbije je podsetilo na stradanje radnika RTS-a. U saopštenju od 23. aprila navode da se navršava deset godina od bombardovanja zgrade RTV Srbije, a porodice stradalih i javnost još ne znaju ko je, pored NATO-a, odgovoran za smrt 16 radnika nacionalne televizije.


„NATO je dužan da prizna grešku koju je počinio 23. aprila 1999. godine, a nadležni državni i pravosudni organi Srbije treba sprovedu detaljnu istragu i utvrde odgovornost tadašnjeg državnog i vojnog vrha i rukovodilaca RTS koji nisu evakuisali zaposlene u zgradi u Aberdarevoj uprkos javnom nagoveštaju da je na listi meta ratne avijacije. Presudom bivšem direktoru nacionalne TV Dragoljubu Milanoviću ne može se okončati utvrđivanje odgovornosti za pogibiju 16 radnika koji su bili žrtvovani zarad državne propagande protiv NATO”, ističe se u saopštenju NUNS-a.


Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja okuplja više od 600.000 novinara u 123 zemlje, u saopštenju prosleđenom NUNS-u poručuje „da se posledice ovog napada bez presedana još osećaju“.


„Kada su snage NATO odlučile da udare na televizijsku stanicu RTS u Beogradu zato sto su smatrale da je njena propaganda uvredljiva, napravili su strahovit presedan.Ovaj napad je otvorio vrata deceniji napada na medije u konfliktnim zonama i učinio profesiju novinarstva
 

Tagovi

Povezani tekstovi