Radio nepravedno zanemaren u Srbiji

 Beograd – Studentkinje Fakulteta političkih nauka, Jasna Janković, Marija Stanojčić i Sofija Zaklan Predojević, imale su priliku da u martu ove godine posete čuvenu redakciju Bi-Bi-Si, kroz projekat OEBS, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i FPN.
Projekat se realizuje po drugi put, jer je pre dve godine ovaj engleski javni servis posetila prva grupa od pet srpskih studenata. Inače, isti projekat omogućiće i da druga grupa studenata poseti u maju holandske medije.
Kako objašnjavaju naše sagovornice, zgrada u kojoj je smešten Bi-Bi-Si je turistička atrakcija. Sastoji se iz četiri dela, a studentkinje FPN su bile u jugoistočnom krilu. Redakcijski deo u kome se nalazi osam radijskih programa sagrađen je u obliku slova G.
Prve dve sedmice boravka u Londonu, buduće novinarke su bile na Bi-Bi-Si Njorld Service radiju u tri različita programa. Jasna, apsolventkinja na FPN, praksu je obavljala na Europe Today, Marija, koja je takođe apsolventkinja na FPN, bila je u programu Nenjshour, a Sofija, četvrta godina FPN, u radio programu Njorld Today, koji se emituje noću i to dva do tri puta.
Jasna ističe da redakcija Europe Today, odnosno ceo Bi-Bi-Si ima umrežene kompjutere, pa novinari uvek mogu da pristupe u redakcijski sistem.
– Na početku se informišemo o tome šta se dešava u Evropi, nakon čega se održava kolegijum. Na sastanku urednik ukazuje koje su teme najinteresantnije, ali i novinari imaju mogućnost da sami predlažu teme. Na kraju se podele zadaci. Da bi se tema dobro uradila, kontaktiraju se stručnjaci, ali i „običan čovek“, kako bi izveštaj bio objektivan. Na primer, u jednoj emisiji su imali sučeljavanje ministra prosvete i učiteljice. Inače, prezenterka Odri Karvil piše sve najave i intervjuiše sagovornike, najčešće uživo iz Bi-Bi-Si studija širom sveta uz pomoć mnogobrojnih reportera. Interesantno je da imaju službu koja im pronalazi studije drugih medija koje mogu koristiti gde kod i kad god im je to potrebno – kaže naša sagovornica.
Jasna se bavila raznim temama, pa je tako za jednu emisiju morala da pronađe učiteljicu iz Finske, koja dobro govori engleski, ali i češkog predsednika ili rusko-američkog eksperta koji je iz Evrope.
Redakcijski sastanak emisije Nenjshour je u 14 časova, ukazuje Marija, a novinari imaju pet minuta da predlože neku temu, nakon čega se raspravlja o njima. Naša sagovornica objašnjava da se ova emisija bavi istraživačkim temama i da se emituje dva puta u toku dana.
– Urednik i novinari se nikada neće odlučiti da rade priču koja je već obrađivana u drugim redakcijama. Takođe, ne žele da sagovornici, koji ne govore engleski, imaju prevodioca – objašnjava Marija. Kada je reč o britanskim novinarima, ona kaže da svi imaju završen fakultet, da govore po nekoliko jezika i da su veoma upućeni u ono što rade.
Sofijin utisak je da umesto „britanske uštogljenosti“, redakcija Njorld Today je otvorena, spremna uvek da odvoji minut-dva svog vremena za njena pitanja.
– Novinari su veoma profesionalni, svaka priča je gotova satima pre emisije, da bi urednik mogao da je pregleda i koriguje, ako je potrebno. Praksa na Bi-Bi-Si mi je puno pomogla, pogotovo što su mi davali da radim neke poslove, da nalazim sagovornike, zakazujem studio, pišem brifove… – navodi Sofija.
Poslednjih petnaest dana Jasna je bila u srpskoj redakciji Bi-Bi-Si, a Marija i Sofija su posetile televiziju Kanal 4.
Kada je reč o srpskoj redakciji Bi-Bi-Si, ona ima nekoliko radijskih programa i internet sajt. Jasna podseća da se s radiom B92 paralelno radi program Svet u dva, u studijima u Londonu i Beogradu. Ona navodi da srpska redakcija ima u rezervi puno materijala koji dobija od Bi-Bi-Si.
– Prednost srpske redakcije je što može da dođe do sagovornika do kojih domaći mediji teško mogu da dopru – ističe Jasna.
Naše sagovornice smatraju da je radio nepravedno zanemaren u Srbiji, a da se u Britaniji redovno sluša i niko od britanskih novinara ne smatra da će jednog dana taj medij biti prevaziđen. One su bile i u poseti Institutu za izveštavanje o ratu i miru (INjPR), i kako kažu, možda će im biti ponuđeno da budu dopisnice ovog instituta.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi