Novi simbol prestonice krajem avgusta

Povodom desetogodišnjice rušenja simbola prestonice, kada su ga u bombardovanju 29. aprila 1999. godine srušile NATO snage, Avalski toranj, koji je još i izgradnji, posetili su juče ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, ministar kulture Nebojša Bradić i direktor RTS Aleksandar Tijanić i najavili da je krajnji rok za završetak radova 29. avgust.
Ministar Dulić, koji je i predsednik Organizacionog odbora za izgradnju Avalskog tornja, rekao je da jučerašnji rok za završetak tornja nije ispunjen.
– Razlog su žestoka zima i nepovoljni klimatski uslovi. Oni su doveli do toga da smo mi rešili da je bolje da možda malo produžimo rok za završetak radova, nego da rizikujemo ljudske živote. Mogu da kažem da će konačni rok za završetak svih radova biti 29. avgust ove godine i tada ćemo se ponovo okupiti i svečano otvoriti Avalski toranj – rekao je Dulić.
Toranj će imati funkcionalni karakter i služiće svim građanima. Kako je istakao ministar Dulić, pored simbola prkosa, on će predstavljati osnovu za uvođenje digitalnog TV signala i za pokrivanje čitave Srbije, kao i osnovu za unapređenje televizijskih usluga. Avalski toranj i posle deset godina biće mesto koje će služiti na čast svima, a ljudi će opet dolaziti da ovde provedu lepe trenutke. Dulić je najavio i da će sa Gradom i opštinom Voždovac ući u izradu prostornog plana posebne namene, kako bi se definisalo gde i šta može da se gradi na celom kompleksu Avale.
Ministar Nebojša Bradić rekao je da su izgradnjom tornja pomerene granice graditeljstva i primene novih tehnologija koje su nas uvele u zajedništvo sa Evropom i svetom. Važno da se ovakav objekat obnovi, kazao je Bradić, a njegova rekonstrukcija će predstavljati znak da je započet novi period modernizacije i prelazak na digitalne frekvencije.
Aleksandar Tijanić istakao je da od dana kada toranj bude završen treba da počne stvaranje novog duha Srbije. Direktor RTS-a naglasio je da toranj vidi kao stub tog duha izgrađenog više na inatu i našem mentalitetu, nego na bilo kakvoj vrsti tehnološke potrebe.


D. Majstorović


 

Tagovi

Povezani tekstovi