Pet minuta tišine

Povodom Svetskog dana slobode medija juče je u Pionirskom parku u Beogradu održana akcija „Pet minuta gromoglasne tišine”, kao upozorenje na sve lošiji položaj zaposlenih u medijima u Srbiji. Akciju, simbolično zakazanu za 11.55, kod Spomenika čitaocu novina u tom parku, organizovali su Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije.


Predsednik UNS-a Nino Brajović je ocenio da se zaposleni u medijima nisu izborili za svoju slobodu jer su od njih jači predstavnici vlasti, vlasnici medija i novobogataši kojima nije u interesu postojanje te slobode, prenosi Tanjug. „Od 3. maja prošle godine do danas novinari i medijske kolege su najviše bili izloženi napadima i pretnjama od petooktobarskih promena 2000. godine”, kazao je Brajović, naglasivši da očekuje da će izmenama Krivičnog zakonika biti obezbeđena bolja krivično-pravna zaštita novinara jer je Ministarstvo pravde svrstalo novinare sa sudijama, tužiocima, advokatima i policajcima među profesije od javnog značaja.


Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Nadežda Gaće takođe je ocenila da je u poslednjih godinu dana bilo dosta napada na novinare „od strane lokalnih moćnika”.


„Ne mislim samo na lokalne tajkune i velike tajkune, nego pre svega na predstavnike lokalnih samouprava, skupština, političkih lidera, koji grozno reaguju ako im se ne dopadne tekst”, rekla je Gaće za Betu. Ona je podsetila da, „iako je Srbija već 10 godina u demokratskim procesima”, nije rasvetljeno nijedno ubistvo novinara, podsećajući na slučajeve Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.


Svetski dan slobode medijima NUNS-u, UNS-u i Nezavisnom društva novinara Vojvodine juče je čestitao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. On je ocenio da u Srbiji postoji veliki raskorak između onog što vlast proklamuje o svom odnosu prema medijima i onog što radi, naglasivši da od promene te činjenice zavisi tok demokratske tranzicije društva, prenosi Beta.


„Predstavnici medija često se suočavaju s postupcima predstavnika vlasti koji uključuju potcenjivanje, omalovažavanje i diskriminaciju, ali i gore od toga, vulgarnost i brutalnost. Pored toga, novinarima u Srbiji se uskraćuju čak i one informacije koje vlast, po zakonu i kriterijumu demokratskog društva, duguje najširoj javnosti”, naveo je Šabić. On je istakao da je proces povlačenja vlasti iz svojinske strukture medija bitno usporen, gotovo zaustavljen, i to naročito u elektronskim medijima.


Mediji širom sveta juče su obeležili Svetski dan slobode medija, podsećajući na važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u svakom društvu. Tragičan bilans stradanja novinara širom sveta u 2008. godini je 70 ubijenih, dok ih je 673 uhapšenih, a 125 je zadržano u zatvorima. Prema izveštaju američke nevladine organizacije Fridom haus, koji je obuhvatio 195 zemalja, Srbija se našla na 83. mestu kao „delimično slobodna” za medije.


M. Albunović

Tagovi

Povezani tekstovi