Vikend odluke: Smajlovićeva ili Bilbija na čelu UNS-a

Skupština Udruženja novinara Srbije izabraće ovog vikenda u Vrnjačkoj Banji novog predsednika. Naime, Ninu Brajoviću, dosadašnjem predsedniku, ističe drugi mandat, jer je na tu funkciju izabran 2001. godine. Novog predsednika tajnim glasanjem biraće Skupština UNS-a koju čine svi članovi udruženja sa plaćenom članarinom za 2008. godinu.
– Za sada imamo dva kandidata, Ljiljanu Smajlović, koju je predložila Uprava UNS-a, i Đuru Bilbiju, koga je predložio Upravni odbor Društva novinara Vojvodine. Može se dogoditi da i na samoj skupštini dobijemo predlog za još nekog kandidata – objasnio je Brajović.
On očekuje da će od oko 2.600 članova UNS-a sa plaćenom članarinom, na glasanje doći između 250 i 300 njih, što je više od četiri odsto, koliko je potrebno da bi se skupština smatrala legitimnom.
Pitali smo Ljiljanu Smajlović kako izgleda njen program koji će realizovati ukoliko bude izabrana na tu funkciju.
– UNS će se boriti za najbolje moguće plate i uslove rada za sve svoje članove, kao i za njihov uticaj na plate i uslove rada. Udruženje će braniti slobodu govora i pravo medija da prikupljaju informacije, kao i novinarsku nezavisnost, uređivačku slobodu i zaštitu izvora informacija. Zadatak UNS-a biće da smanjuje nezaposlenost i promoviše zapošljavanje novinara, kao i da praktikuje otvorenost i slobodu informisanja u sopstvenom radu – rekla je Ljiljana Smajlović za „Politiku”.
Takođe, istakla je da UNS ne postoji samo zbog slobode štampe, „već i da, kao slobodna, snažna i nezavisna novinarska organizacija, brani principe socijalne pravde, one iste na koje se Vlada Srbije obavezala”.
– Vlast ne sme da štiti tajkune i medijske magnate pre nego li zaposlene u medijima. Udruženje novinara Srbije neće dozvoliti vladi da izneveri obećanja koja je dala zaposlenima, ne samo u medijskoj branši – naglasila je Smajlovićeva i upozorila da novinari Srbije ne smeju da dozvole da vlast zaboravi na obećanje koje je svaka vlada od 5. oktobra 2000. godine dala novinarima Srbije.
„Za početak, vlast mora da odgovori na pitanje zašto nije pokušala da nađe zaštićenog svedoka koji bi bio spreman da otkrije pozadinu zavere u slučaju ubistava Ćuruvije i Pantića, odnosno, ne samo izvršioce već i nalogodavce ovih ubistava. Takvi svedoci su pronađeni u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pokušaju atentata na Vuka Draškovića. Da je vlast to istinski htela, mogla je da nađe sličnog svedoka i u slučajevima ubistava novinara Ćuruvije i Pantića”, rekla je naša sagovornica i dodala da ceni dugogodišnje novinarsko iskustvo svog protivkandidata, ali mu zamera na „apologetskom, neprofesionalno obavljenom intervjuu sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji je ’Kurir’ objavio za vreme njegovog uredničkog mandata”.
S druge strane, Đuro Bilbija na pitanje šta misli o svom protivkandidatu kaže da je Ljiljana Smajlović, i po svom novinarstvu i s obzirom na konsultantske veze sa Ajreksom, „prirodniji kandidat” za NUNS. Bilbija je Aktivu novinara veterana i Društvu novinara Vojvodine predočio svoj pogled na stanje u UNS-u i srpskom novinarstvu.
– Moja je procena da će vreme koje dolazi za novinare i profesiju biti još teže, surovije i neizvesnije. Veliki novac, često nejasnog i problematičnog porekla, nastoji da javnu reč iskoristi za svoje informativne ratove i razoružavanje kritičke javnosti – istakao je Bilbija i dodao da je UNS-u potrebna korekcija kursa da bi mogao konačno da postane tvrđava za odbranu standarda profesije, redakcije i novinara.
„Bezubi UNS prečesto je funkcionisao kao mlađi i nesamostalni brat NUNS-a. Zato predlažem formiranje radnog tela UNS-a za transparentnost vlasničke strukture medija i tima za stalni monitoring medijske scene, ali i najodlučnije stajanje iza kolega koji izgube posao. Njih bi, uz ostalo, trebalo privremeno osloboditi plaćanja članarine, kao i kolege u penziji kad napune 65 ili 70 godina”, rekao je Bilbija za „Politiku” i objasnio da UNS mora biti najodlučniji oponent svim vlasnicima medija koji pokušavaju da ostanu u senci, kao i svima koji budu koristili takozvanu globalnu krizu za otpuštanje novinara ili neisplaćivanje zarada.
Zato on predlaže formiranje žurnalističko-pravnog tima za pružanje podrške i zaštite profesionalnom informisanju, istraživačkom novinarstvu i novinarima koji se nađu na udaru.
– Smatram, takođe, da UNS treba pred očima najšire javnosti da drži svojevrsni stub srama za vlasnike medija koji se kriju ili krše prava redakcija i novinara. U svom mini-programu predložio sam i hitno formiranje tima UNS-a od poznatih novinara, pravnika i kriminologa za obezbeđivanje javne kontrole nad daljim rasvetljavanjem ubistava Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović – rekao je Đuro Bilbija.


Višnja Dugalić

Tagovi

Povezani tekstovi