Marginalizovani i u medijima

Danas saznaje da, iako su televizijske stanice, kada su se prijavljivale na konkurs za dobijanje nacionalnih frekvencija, navodile da će prikazivati i emisije o društveno ugroženim i manjinskim grupama, skoro nijedna TV stanica ne poštuje svoja obećanja.


Prema Zakonu o radiodifuziji (78. član), samo nosioci javnog radiodifuznog servisa (Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine) imaju obavezu (stav 2) da “proizvode i emituju programe namenjene svim segmentima društva, bez diskriminacije, vodeći pri tom računa naročito o specifičnim društvenim grupama kao što su deca i omladina, manjinske i etničke grupe, hendikepirani, socijalno i zdravstveno ugroženi, gluvonemi (sa obavezom paralelnog emitovanja ispisanog teksta opisa zvučnog segmenta radnje i dijaloga)”. Narednim članom (79) nosioci javnog servisa dužni su da se zalažu za slobodu i pluralizam izražavanja javnog mišljenja, “kao i da spreče bilo kakav oblik rasne, verske, nacionalne, etničke ili druge netrpeljivosti ili mržnje, ili netrpeljivosti u pogledu seksualne opredeljenosti”.


Sagovornici Danasa istakli su da zbog komercijalnosti televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom emiteri nemaju potrebu prilagođavanja svojih programskih sadržaja socijalno ugroženim grupama. Prema poslednjem istraživanju Instituta društvenih nauka, mediji u Srbiji imaju veliku programsku ponudu, ali ističu da je njen sadržaj siromašan i jednoličan, da su kultura i umetnost zanemareni, kao i dečji i obrazovni program.


Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić izjavio je da je Republička radiodifuzna agencija tek nedavno dobila mogućnost da izvrši klasifikaciju emisija i da prati programski sadržaj svih nacionalnih emitera. “Ranije smo to radili od slučaja do slučaja, s naglaskom na praćenje sadržaja javnog servisa”, rekao je Karadžić, koji ističe da kad je reč o sadržaju programa na RTS-u, Zakon o radiodifuziji predviđa različitost sadržaja, ali ne i vreme emitovanja emisija.


Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže za Danas da se mediji najviše bave temama koje su na dohvat ruke i uglavnom posežu za političkim tokovima. “Zbog toga se dešava da mnoge društvene grupe, pogotovo manjinske, kao što su Romi, osobe s invaliditetom, etničke manjine, u fokus dolaze samo incidentnim putem”, kaže Veljanovski.


Rade Veljanovski ukazuje da se jedina emisija o Romima emituje na javnom servisu nedeljom u šest ujutru. To je loš termin, smatra Ivan Vasić, portparol Romskog nacionalnog saveta, koji za e-novine ističe da pojedinim medijima u Srbiji više odgovara da objavljuju naslove kao što su Rom ubio, Rom ukrao nego da pišu o stvarnom životu Roma.


Veljanovski ističe da bi sadržaj programa u srpskim medijima bio drugačiji kada bi društvo bilo zrelije i osetljivo na probleme marginalizovanih grupa. Ipak smatra da bi trebalo da budu korak ispred društva.


“Mediji u svetu, takođe, nisu u obavezi da emituju program za različite grupe ljudi, sem javnih servisa. Međutim, to ne znači da zrela medijska politika i u komercijalnim medijima ne može da dosegne do takve uređivačke koncepcije. Takvi mediji kod nas su TV B92, Vreme, Danas…”, zaključio je Rade Veljanovski.


Slađana Paunović, portparolka TV Fox, kaže za e-novine da njihova televizija posvećuje veliku pažnju socijalno ugroženim grupama i da se veliki broj tema analitički obrađuje u okviru informativnog programa. U saradnju sa TV Leskovac snimljen je i film Kažu da je more veliko i plavo, o Jasmini, devojčici sa hendikepom, koja živi u izuzetno teškim uslovima na jugu Srbije. Zahvaljujući ovom dokumentarcu organizovana je i velika humanitarna akcija koja će pomoći devojčici Jasmini da živi mnogo bolje. Fox je u okviru akcije Pomoć slepima snimio oko 20 priča koje se bave problemima slepih osoba, a za vesti u 11 sati uvedena je opcija titlovanja preko teleteksta za osobe sa oštećenim sluhom.


Paunovićeva kaže i da su u emisiji Posle kafe najzastupljenije priče o deci bez roditeljskog staranja, o rasnim, polnim i drugim predrasudama, osobama ometenim u mentalnom i fizičkom razvoji, osobama sa HIV-om, nasilje nad ženama, o prihvatilištima za odrasle….


Boban Stojanović, aktivista Queeria-e, kaže za e-novine da RTS ne pokriva na dovoljno dobar način aktivnosti LGBT populacije i da nema emisija koje bi bile isključivo njima posvećene. Često je praksa da se u emisijama, zajedno sa LGBT osobama, zovu i pripadnici Obraza, Dveri…


Stojanović kaže da od televizijskih stanica koje imaju nacionalnu frekvenciju Avala i B92 imaju korektan pristup, Pink nema ništa osim ponekad u vestima a da TV Fox ima pristup sličan RTS-u. Izražen govor mržnje primećuje u emisijama niške TV Kopernikus, čiji program se u celoj Srbiji može pratiti preko kabla.

Tagovi

Povezani tekstovi