Medijska eutanazija

Organizovani u Savezu samostalnih sindikata, 38 štrajkača su ispred zgrade televizije zahtevali i povlačenje svih blanko potpisanih otkaza, koje su morali da potpišu pri zapošljavanju, kao i primenu mera predviđenih Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. Predsednica štrajkačkog odbora, Nada Vidovac, u izjavama upozorava da je rad u Panoniji pod „konstantnim pritiskom i zastrašivanjima otkazima“, te i pretnjama da će poslodavac televiziju ugasiti.


Nenad Sekanić, član štrajkačkog odbora, objasnio je za e-novine da novinari procenjuju da su male šanse da će poslodavac isplatiti zaostale plate do ponedeljka, kada će zaposleni stupiti u generalni štrajk, odnosno kada će dolaziti na radna mesta, ali neće raditi svoj novinarski posao. Nezadovoljni novinari upozorili su da se ne bave proizvodnjom opanaka, i da postoje razni medijski pritisci naplate potraživanja, a kao poslednji, kažu oni, postoji i sud. Izgleda da je poslodavcu bilo bitnije da se ne zamera komintentima.


Vlasnik Panonije, Zoran Andrić, izjavio je medijima da je do kašnjenja isplate došlo zbog nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 33 miliona dinara, i da situacija nalaže kašnjenje, ponudivši zaposlenima jednu platu do kraja meseca. Ipak, štrajkački odbor dao je Andriću rok do ponedeljka za ispunjenje uslova, inače će potpuno obustaviti rad. U toku pregovora novinari su bili iznenađeni saznanjima da njihov vlasnik ima udela u još nekoliko firmi, u kojima je većinski ili manjinski vlasnik. Iako je račun televizije Panonija blokiran sa 3.967.017,30 dinara, podaci Privrednog registra govore da je Zoran Andrić vlasnik 30 odsto DOO Panonija-Medica za trgovinu farmaceutskim i drugim preparatima iz Novog Sada. Preostalih 70 odsto su u vlasništvu trgovinskog i proizvodnog preduzeća Jugohemija AD Beograd, iza koje stoji Alfa Deltica Milka Forcan.



Jedna ‘tričava’ regionalna televizija Panonija nije zainteresovala Miroslava Miškovića, kome je bila ponuđena u ‘feudalni posed’. Još jedna firma u Andrićevom vlasništvu, Panzeron, nalazi se u centru Novog Sada, u zgradi koja je bila namenjena televiziji, ali se od te ideje ubrzo odustalo. Sa druge strane medijske slike, zaposleni u TV Panonija izdejstvovali su štrajkom jedino gašenje svojih umreženih telefonskih brojeva, što službenih, što privatnih, a jednom delu ponuđen je aneks ugovora čijim potpisivanjem se pristaje na, kako je vlasnik obećao, redovnu isplatu, ali minimalca.


Štrajk zaposlenih u TV Panonija podržali su Udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije, kao i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. NDNV smatra da novinari u ovim izuzetno teškim vremenima za ovu profesiju moraju da pokažu međusobnu solidarnost i da zajednički vrše konstantni pritisak na vlasnike i državne organe, kako bi zaštitili svoja ugrožena prava.


„Upozoravamo da su događanja na TV Panoniji samo jedna od indikacija potpuno deregulisane medijske scene u Srbiji i Vojvodini i da ovaj štrajk može biti uvod u čitav niz protesta kako zaposlenih novinara, tako i samih medija“, navodi se u saopštenju.


Prema oceni NDNV-a, aktuelna ekonomska kriza samo je produbila težak položaj medija u Srbiji, koji pre svega na „svojoj grbači“ osećaju sami novinari. „Odavno je već novinarska profesija ugrožena i devastirana, a vlasnici medija se uglavnom sa velikom dozom potcenjivanja, pa čak i prezira odnose prema teškoj i odgovornoj novinarskoj profesiji“, saopštio je NDNV.


„Glavni krivac za medijsku krizu je sama država, koja nije učinila ništa da stvori atmosferu u kojoj mediji mogu da se profesionalno razvijaju i poštuju prava svojih zaposlenih. Bez obzira na donete medijske zakone, u sferi medija još uvek vlada potpuni haos“.


Ugroženi su i mediji, ocenio je NDNV, koji mahom zavise od novopečenih tajkuna, koji opet zavise od političkih moćnika, čime je stvorena koloplet u kojoj mediji postaju sredstva u rukama moćnika, a onima koji to nisu ostaje da na potpuno deregulisanom tržištu pokušaju da opstanu. NDNV smatra da aktuelna situacija može rezultirati skorim gašenjem velikog broja medija, uglavnom lokalnih i regionalnih, ali i štrajkovima obespravljenih novinara, zbog cega je postavila pitanje da li je državi cilj da opustoši medijsku scenu Vojvodine i Srbije.


Podsetimo, u novembru prošle godine nepoznati počinioci u tri sata ujutro polili su benzinom i zapalili automobil marke Porše u vlasništvu upravo Zorana Andrića, i to u strogom centru Novog Sada. Zoran Andrić nije želeo da komentariše podmetanje požara na svom automobilu, a čitaoci su u svojim komentarima uglavnom bili skoncentrisani na poreklo luksuznog automobila.


Maja Živanović

Tagovi

Povezani tekstovi