Ostavka na terenu diskvalifikacija

Odgovor Ministarstva kulture /saopštenje/, a povodom moje ostavke na mesto direktora Radio Jugoslavije, pokazuje aroganciju o kojoj sam govorila i u ostavci i što je bio jedan od razloga nemogućnosti komunikacije sa čelnicima tog ministarstva. Da su sa istom brzinom, kao što su sada naveli da će Vladi predložiti da prihvati moju ostavku, razmatrali pitanje statusa i obezbeđivanje sredstava za tehnološki višak, što smo mi pismeno i usmeno predlagali, situacija bi sada bila drugačija. Umesto toga, oni su moj čin ostavke prebacili na teren diskvalifikacija i pretvorili u isfabrikovanu priču o navodnim gubicima i nepravilnostima u maniru za koji smo mislili da je davno ostao iza nas.
Tvrdnja u saopštenju Ministarstva da je i pored subvencija od 113 miliona dinara Radio Jugoslavija napravila gubitak, treba da sugeriše kod neupućenih kako postoje i neka druga sredstva, a ne činjenicu da su subvencije jedina sredstva iz budžeta za finansiranje delatnosti RJ. Stoprocentno budžetsko finansiranje korisnika ne poznaje termin GUBITAK /kao kod pravnih lica/ već BUDŽETSKI DEFICIT, precizije, u našem slučaju, nemogućnost isplaćivanja svih prispelih obaveza koji su u određenom iznosu prevazišli godišnju budžetsku ratu. Uostalom, finansijska služba i revizija Ministarstva kulture, koja je nadležna da nam ukazuje na eventualne propuste u finansijskim izveštajima, nijednom do sada nije uputila nikakvu zamerku. Bilo kakva inspekcija koja dođe može samo da se uveri da je naše korišćenje budžetskih sredstava za lične dohotke i troškove programa bilo potpuno čisto i transparentno i maksimalno štedljivo.
Navodni brojni susreti sa rukovodstvom RJ koji se pominju u saopštenju Ministarstva, u stvari su SAMO DVA, za mene kao direktora, ponižavajuća susreta u Ministarstvu kulture. Nije tačan ni navod u saopštenju da Radio Jugoslavija emituje samo na kratkom talasu, već emituje 24 sata programa i na internetu i satelitu. Napominjem da je nemoguće utvrditi broj slušalaca u svetu na KT, što nam se zamera u saopštenju, jer to nisu uradile ni najpoznatije svetske radio stanice, a biće moguće tek kada se uvede digitalni radio. Međutim, moguće je, a o tome smo izvestili Ministarstvo, dati precizne izveštaje o ulascima na naš sajt www.glassrbije.org a oni su u ovom trenutku između 250 i 300 hiljada na mesečnom nivou. Interesantno je i to da je Ministarstvo kulture „demokratski“ izostavilo da stavi na svoj sajt tekst ostavke direktora RJ, ali je zato objavilo kompletno svoje saopštenje sa isfabrikovanim tvrdnjama o navodnim gubicima u RJ.
Posle svega, ostaje gorak ukus da kao dugogodišnji novinar, osnivač i glavni i odgovorni urednik nekadašnjeg domaćeg programa JU radija, a potom i od 2001. godine direktor ove kuće u neprestanoj borbi za opstanak tog medija, postanem kolateralna šteta neefikasnog rada aktuelnog ministra i njegove pomoćnice.


Milena Jokić


 

Tagovi

Povezani tekstovi