Etar guta milione

Radio Jugoslavija za 73 godine postojanja preživeo je više kriza, a zaposleni se plaše da bi poslednja mogla da ugasi program ove stanice, koji se emituje gotovo na celoj planeti, na 11 jezika.
Dugovanja su narasla, sredstva koja stižu od države, koja je jedini vlasnik, nedovoljna su da pokriju plate i ostale troškove. Direktorka Milena Jokić, koja je na čelu ove kuće od 2001. godine, podnela je ostavku koju je Ministarstvo kulture odmah podržalo. Ali, problemi ovim nisu rešeni.
– Država mora da odluči da li joj je bitno da ima medij koji program šalje u ceo svet. Ako nije važno da imamo servis kakav imaju sve ozbiljne države sveta, i koji se svugde finansira iz budžeta, onda neka nas ugase – kategorična je Milena Jokić, direktorka u ostavci. – Mogu i da nas transformišu, ali samo neka odluče kako, koliko zaposlenih hoće da ostave, na koliko jezika bi da emituju program… Neka daju novac za socijalni program i problem je rešen. Ne mogu od nas da traže da se ponašamo tržišno, kad smo nekomercijalna javna ustanova.
Ova medijska kuća je toliko zanemarena, da su prošle tolike godine a nikako da, umesto Radio Jugoslavija, zvanično dobiju novo ime, Međunarodni radio Srbija, koji odavno koriste.
Međutim, prema onome što saznajemo, cela priča ima i drugu stranu medalje. Iz Ministarstva su stigle osude kako se u ovoj kući sredstva ne troše domaćinski, jer je potrošeno više od onoga što je planom predviđeno.
Nataša Vučković-Lesendrić kaže za „Novosti“ kako je traženo da budžetska inspekcija preispita poslovanje ove medijske kuće. Jer, „i pored subvencije iz državnog budžeta od 113 miliona dinara, ova kuća je napravila gubitak i tako pokazala nemogućnost racionalnog poslovanja“. A ni na zahtev Ministarstva da budu obavešteni o broju slušalaca, nisu uspeli da dobiju odgovor od rukovodstva Radija Jugoslavija.


 I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi