U štampariju sa 50.000 evra

Vlada Srbije usvojila je juče izmene Zakona o informisanju, a one će se naći i na sledećem, vanrednom zasedanju parlamenta. Nova verzija zakona predviđa znatno strožu kaznenu politiku i veću odgovornost medija, ali i distributera. Jedan od članova nalaže i formiranje medijskog registra, u kome će se naći podaci o štampanim i elektronskim medijima i njihovim vlasnicima.
Predlaže se preciziranje odgovornosti osnivača medija, tako da bi vlasnik dnevnih novina, koje se distribuiraju po celoj državi, trebalo da obezbedi ulog od najmanje 50.000 evra. Prema ovom iznosu, pravi se skala i za sve ostale medije.
– Namera je bila da se onemogući da neko izigra prava poverilaca. Zato će sada vlasnici, čiji su računi duži period u blokadi i koji ne izmiruju svoje obaveze, morati da obustave izdavanje novina ili emitovanje programa, dok ne plate dugove – rečeno nam je u Ministarstvu kulture. – Ovim zakonom jasno su definisana prava i obaveze distributera javnih glasila, a pre svega štampanih.
Zakon predviđa novčane kazne za distributere koji odbiju da isporučuju na prodajna mesta novine i magazine, ako za to nemaju ekonomske razloge. Sud će, kažu u Ministarstvu, o ovakvim slučajevima odlučivati po hitnom postupku, a nesavesne distributere čekaju kazne. Moraće da plate penale najmanje u iznosu prodatog oglasnog prostora u tiražu novina koji su odbili da distribuiraju.
Odzvonilo je i naslovima u novinama, poput “lažov” ili “lopov”, “narkodiler”, poručuju iz Ministarstva. Jer, za objavljivanje neistina, pornografskih sadržaja na naslovnim stranama, slika žrtava i drugih fotografija koje krše ljudska prava, kazne će da budu rigoroznije. Sada novinska kuća za ovakav prekršaj, na primer, mora da plati 40.000 dinara i to posle sudskog postupka koji traje po godinu dana. Nova kaznena politika predviđa plaćanje bar onoliko koliko je medijska kuća zaradila distribucijom lažnih informacija i neprikladnih sadržaja.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi