Palma se protivi

Medijski zakon podelio je političku i javnu scenu, a pojavljuju se prve pukotine u vladajućoj koaliciji, tako da bi usvajanje izmena Zakona o informisanju u parlamentu Srbije moglo da bude neizvesno.
SPS i najverovatnije PUPS prilikom glasanja biće uzdržani, a Dragan Marković Palma već se izjasnio da su za njegovu Jedinstvenu Srbiju neprihvatljive planirane promene u medijskoj sferi.
– Stav poslaničke grupe SPS-JS biće usaglašen sa stavom ministara u Vladi Srbije iz SPS, koji su iz principijelnih razloga o pitanju zakonskih izmena glasali uzdržano – poručio je Branko Ružić, šef poslaničkog kluba socijalista.
Vlada Srbije je, inače, Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju donela na poslednjoj sednici, a utvrđeni tekst je naišao na kritiku nekih medija, strukovnih udruženja, ali i samih članova vlade.
Lider SPS Ivica Dačić je, objašnjavajući činjenicu da su ministri te stranke bili uzdržani pri glasanju o ovom predlogu zakona, rekao da socijalisti ne žele da budu izloženi optužbama da rade ono što su radili u prošlosti.
– Mi ne želimo da nešto za šta smo bili optuživani u prošlosti pre 2002. godine, neko sada ponovo pripisuje SPS, naveo je lider stranke koju je opozicija u vreme vladavine Slobodana Miloševića optuživala za gušenje slobode medija.
– Neprihvatljivo je ograničavanje slobode medija i ograničavanje istraživačkog novinarstva – obrazložio je svoje protivljenje Dragan Marković Palma. – Političari i novinari nisu u identičnom položaju, jer se u sporu između te dve strane, političari mogu pozvati na imunitet za razliku od novinara, koji nemaju tu vrstu privilegije.
Dodao je da su predlogom zakona predviđene milionske kazne za medije, a da se iste takve kazne ne mogu primeniti i na političare.
– JS smatra da zakoni u sferi informisanja, kao i u ostalim segmentima života, moraju biti u saglasnosti sa evropskim. Predloženi zakon to nije i zato je za JS neprihvatljiv – objasnio je Palma.
Osim UNS i pojedinih medija, predložene zakonske izmene nisu prihvatljive ni za opoziciju.
– Najlošija strana ovog predloga jeste što se njime na najbezočniji način guši slobodna reč – poručio je funkcioner naprednjaka Nikola Selaković. – Ako zakon prođe u Skupštini, to će biti kobni udarac za novinarstvo i slobodnu reč u Srbiji.
Skupština bi o medijskom zakonu trebalo da raspravlja na sednici čiji je početak zakazan za četvrtak 16. jul.


E.V.N.

Tagovi

Povezani tekstovi