Bez većine za Zakon o informisanju?

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi po hitnom postupku da razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. Iako je sednica zakazana već za četvrtak i dalje je neizvesno njegovo usvajanje, jer su socijalisiti najavili da će, kao i na sednici Vlade prilikom glasanja biti uzdržani.


U međuvremenu Ministarstvo kulture, koje je predlagač, saopštilo je da neće odustati od predloženih izmena.


Vladajuća većina drugu godinu svog mandata počela je nejedinstveno. Sporan je Zakon o informisanju, koji na Vladi nisu podržali socijalisti, a kako kažu u toj partiji isto će postupiti i prilikom glasanja u Skupštini.


”Zakon je tek stigao. Mi znamo kakva je bila priča na Vladi Srbije. Mi imamo potpuno istovetan stav kao i naši ministri u Vladi Srbije, a o svim modalitetima ćemo tek, dok ne dođe do raspleta, razgovarati“, kaže Milisav Petronijević iz SPS-a.


Iako se u obrazloženju ovog predloga Zakona navodi da je cilj dosledna primena i unošenje većeg reda i odgovornosti u sferi medija, socijalisti ističu da ne žele da budu izloženi optužbama da rade ono što su radili u prošlosti.


Njihovi koalicioni partneri, međutim uvereni su da prilikom usvajanja Zakona o informisanju u Skupštini neće biti problema.


“Moram da kažem da ćemo sigurno kao poslanička grupa, a ubeđen sam i Ministarstvo kulture koje je nadležno za taj zakon svaki amandaman koji može taj zakon da popravi prihvatiti i podržati”, očekuje Vlajko Senić, poslanik G17 plus.


“Postoje neke osnovne stvari koje moraju da se urede i tu ne postoji mogućnost nekakvog trulog kompromisa, a što se tiče načina na koji će se zakon izglasati, ja sada ne bih prebrojavao poslanike. Mislim da postoji jedna ogromna većina u vladajućoj koaliciji i da će onda to biti dovoljno za donošenje Zakona”, kaže on.


Ministarstvo kulture saopštilo je da suština predloženih izmena ne sme biti dovedena u pitanje, jer je cilj da se garantuje i štiti sloboda medija i pravo javnosti da sazna istinu.


Opoziciona, Srpska napredna stranka tvrdi, međutim, da je reč o skandaloznom predlogu i pokušaju gušenja slobode medija.


Vlast sa druge strane ističe da je nužno uvođenje reda u medijski prostor.


“Ne može izlaziti štampani medij, a da je pri tom u blokadi mesecima, da ne isplaćuje svoje zaposlene, da ne plaća obaveze prema državi, a da svejedno izlazi. To nije pitanje uplitanja u uređivačku politiku medija, to je prosto poštovanje pravila poslovanja koja važe i za druge, ne znam zašto ne bi važilo i za medije”, kaže šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, Nada Kolundžija.


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pozvala je Vladu da još jednom razmotri pojedina rešenja, jer kako se ocenjuje neki predlozi predstavljaju opasnost po slobodu izražavanja u Srbiji.


Udruženje novinara Srbije od Vlade traži da povuče Zakon iz procedure, a ukoliko se to ne desi pozivaju Skupštinu da ga skine sa dnevnog reda i omogući javnu raspravu.


Najviše polemike izazvale su odredbe o obaveznom osnivačkom kapitalu za izdavače dnevnih novina kao i kazne za kršenje pretpostavke nevinosti i visina kazni za odgovorne u medijima koji prekrše zakon.

Tagovi

Povezani tekstovi