Srbija će postati medijski geto i koncentracioni logor javnog informisanja

„Zakoni o informisanju ne smeju se menjati ni hitno ni u tajnosti, a stavljanje ovog zakona za prvu tačku dnevnog reda vanrednog zasedanja Skupštine Srbije upućuje na nameru predlagača da baš tako postupi“, naveo je UNS koji je osporio tvrdnju potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića da su esnafska udruženja konsultovana pre utvrđivanja izmena zakona.


„Prvu informaciju o tome da se propisuju drakonske kaznene mere za medije dobili smo tek kada je Vlada utvrdila Predlog zakona i uputila ga Skupštini na usvajanje“, naveo je UNS.


Asocijacija slobodnih i nezavisnih medija (ANEM) pozvala je Vladu Srbije da još jednom razmotri pojedina rešenja iz Predloga izmena i dopuna zakona o javnom informisanju i da uvaži primedbe novinarskih i medijski udruženja. U saopštenju, ANEM je ocenio da neki predlozi koje Vlada nudi u Izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju „promašuju cilj i predstavljaju opasnost po slobodu izražavanja u Srbiji“, kao i da je nova rešenja trebalo tražiti u poreskim i krivičnim propisima.


U vladinom Predlogu izmena i dopuna zakona o javnom informisanju, ANEM smatra neprihvatljivim da se kazne za povredu pretpostavke nevinosti vezuju isključivo za vrednost prodatog oglasnog prostora, odnosno tiraža, bez uzimanja u obzir okolnosti svakog pojedinačnog slučaja.


Neprihvatljivo je da kazne za povredu pretpostavke nevinosti ne uzimaju u obzir ni težinu kažnjivog dela za koje se neko proglašava odgovornim pre odluke suda ili drugog nadležnog organa, navodi se u saopštenju ANEM-a. Ta asocijacija ocenila je neprimerenim odredbe kojima je predviđeno da elektronski mediji plaćaju više kazne za pojedine prekršaje od štampanih medija, ističući da će takvo rešenje, ukoliko bude usvojeno, uticati na smanjenje udela informativnih sadržaja na programima radio i TV stanica.


Advokat Rajko Danilović smatra da uprkos tome što su ove izmene zakona donete kako bi uvele red u medije, postoji mogućnost da zakon bude zloupotrebljen. „Ima dosta muvanja i bojim se da se sa prljavom vodom ne izbaci i dete iz lavora. U redu je da se kroz novčane kazne pogode oni mediji koji sebi dozvoljavaju da pišu sve i svašta. Međutim, zloupotreba je normalna stvar u Srbiji i neće me začuditi da država zloupotrebi ovaj zakon za ućutkivanje medija“, rekao je Danilović. Predsednik DHSS Vladan Batić je rekao za „Borbu“ da zakon predstavlja korak unazad.
 

Tagovi

Povezani tekstovi