Mediji u još gorem položaju

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže za Danas da je zabrinuta zbog tajnovitosti i brzine u donošenju ovih izmena zakona, ali i zato što nije bilo mogućnosti za razmenu mišljenja o njemu“.


– Brine me što se otvara mogućnost gašenja medija po kratkom postupku, naročito kad imamo u vidu da živimo u zemlji u kojoj ne postoji baš idealna samostalnost pravosudnih organa. Zabrane izdavanja medija zbog privremene nelikvidnosti otežaće položaj novinara i ugroziti njihov radno-pravni status – kaže Smajlovićeva. Ona dodaje da je problem i u odredbi o zabrani kršenja pretpostavke nevinosti.


– Ukoliko neko za nekog državnog zvaničnika kaže da je na primer lopov, da li ja to smem da prenesem i na koji način će se to tumačiti – dodaje Smajlovićeva.


UNS takođe smatra da će „uvođenje obaveznog osnivačkog uloga od 50.000 evra, koji osnivači neprekidno moraju imati na računu, otežati ionako loš ekonomski položaj medija“.


Inače, UNS je juče pozvao Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče ovaj predlog zakona.


Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže za Danas da će ovo udruženje zvaničan stav objaviti sutra. Pre svega, ističe on, sporan je netransparentan način donošenja ovog dokumenta koji je temelj u oblasti medija.


– Njegovo donošenje zahtevalo je temeljniju i širu raspravu, kao i otvorene stručne skupove – kaže Raković. Prema njegovim rečima, problematična je odredba o osnivačkom ulogu, koju će NUNS uporediti sa evropskom praksom i standardima.


Takođe je, kako dodaje, sporna odredba da osnivač javnog glasila ne može preneti niti na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila.


– To bi značilo da osnivač može da umre, ali ne može da proda ili prenese prava. Očigledno je zakonodavac hteo da stane na put pokušajima izbegavanja poreskih obaveza, ali to ne treba da bude propisano na ovaj način – kaže Raković.


On naglašava da NUNS podržava povećanje kazni za kršenje pretpostavke nevinosti, naročito kada neki medij nekog proglasi krivim, a da to niti je dokazano, niti može da se dokaže.


I. Tošović

Tagovi

Povezani tekstovi