I B92 protiv Dinkićevog zakona

Predlog zakona o javnom informisanju, koji je Vlada Srbije donela bez javne rasprave, zbog nepreciznih odredbi i drakonskih milionskih kazni, veoma je opasan za elektronske medije, upozorio je juče TV B92! Iako važi za televiziju blisku Mlađanu Dinkiću, B92 je juče otvoreno kritikovao njegov predlog zakona, jer „guši informativni program u elektronskim medijima“!


Advokat B92 Slobodan Kremenjak upozorava da elektronskim glasilima „nema spasa“ ako ovakav predlog zakona prođe. On tvrdi da će TV suočene sa pretnjom milionskim kaznama, morati da ukinu informativni program i puštaju samo muziku i filmove!


Kremenjak naglašava da je ovaj predlog zakona opasniji za elektronske nego štampane medije, jer im preti kazna u visini ukupne vrednosti oglasa za sedam dana za grešku napravljenu u bilo kom delu informativnog programa. To znači da će se kazne kretati od desetak, pa do više od 100 miliona dinara!


Šta kad sud pogreši


– To sve vodi ka tome da elektronski mediji ukinu informativu! U tom smislu, novine su bolje prošle, jer ako napišu da je Pera Perić ubica i to stave na naslovnu stranu, sledi im sedmostruka novčana kazna, onoliko koliko su zaradili na tiražu i oglasima za sedam dana. Ali, ako na naslovnu stranu stave neku zgodnu devojku, a unutra „ubicu Peru“, sleduje im kazna u visini jednodnevne zarade. A za elektronske medije nema spasa! Televizije, po ovom predlogu, preskupo, desetinama miliona, plaćaju svaku grešku u vestima! To je neodrživo! – apeluje Kremenjak. On ističe da su mediji stavljeni u nezahvalan položaj kada je u pitanju izveštavanje o radu suda i policije.


– Šta ćemo kada sud pogreši?! Šta kad odluku prvostepenog poništi drugostepeni sud?! Zar mediji treba da plaćaju greške suda? Ako bi prošao ovaj zakon, onima koje sud naknadno oslobodi najviše bi se isplatilo da tuže medije! Znate, sudski procesi traju godinama, pa sudija ipak pogreši. A što ne bi mogao da pogreši urednik koji treba da odluči za jedan dan, nekad i za deset minuta šta da objavi – pita Kremenjak.


On objašnjava da su milionske kazne potpuno nesrazmerne.


– Kod prejudiciranja krivice novčana kazna je ista za sve. Svejedno da li napišete ili izgovorite da je neko petostruki ubica ili da je prešao ulicu na crveno, kazna je ista! Ne znam ni šta je nacionalna distribucija. Za medije sa tom karakteristikom predviđeno je da imaju osnivački kapital od 50.000 evra. A šta ako odlučim da neću novine da distribuiram u pet opština na jugu  Srbije? Da li to znači da mi ne treba 50.000 evra depozita?! – pita Kremenjak, koji smatra da se depozit mogao obezbediti polisom obaveznog osiguranja medija.


I Foks zabrinut


Generalni direktor TV Foks Den Bejts u izjavi za Press priznaje da ga brine mogućnost zloupotrebe i ugrožavanja slobode medija posle eventualnog usvajanja Predloga zakona o informisanju.
 


– Naša „Njuz korporacija“ izveštava širom sveta. Profesionalnost, istinitost, kao i objektivnost u novinarstvu su oduvek bile naše glavne odrednice. Sa tog aspekta nemamo nikakav problem, ali nas, kao i druge, veoma brine mogućnost zloupotrebe i ugrožavanja slobode medija – kaže Bejts.


B. Bojić

Tagovi

Povezani tekstovi