NUNS ne pristaje na izmene Zakona

NUNS je primedbe na Predlog uputio i na adresu Ministarstva kulture Srbije, jednog od predlagača spornih izmena. U tom ministarstvu uprkos svim pokušajima „Borbe“ i juče su ostali bez komentara iako je Predlog zakona izazvao velike polemike u javnosti.


„Borbi“ je, naime, jedino potvrđen raniji stav ministra kulture Nebojše Bradića da je predlagač „otvoren za sve dobronamerne savete i predloge“.


NUNS je pismo uputio i na adresu Vlade Srbije, a pozvao je i Odbor Skupštine Srbije za informisanje i kulturu i sve poslaničke grupe da amandmanima izmene predloženi tekst.


Zamerajući hitnost, NUNS je naveo da bi zakonski predlog bio primereniji nameri zakonodavca da uredi medijsku sferu da je bio „kreiran u otvorenim konsultacijama sa novinarskim udruženjima, medijskim asocijacijama i ekspertima“. NUNS smatra nedopustivim to što se nametanjem obaveznog osnivačkog kapitala (50.000 hiljada evra za novine) medijske kuće tretiraju drugačije od drugih privrednih društava.


„Sledstveno tome, nepotrebne su i kazne predviđene u slučaju da se taj kapital umanji“, naveo je NUNS precizirajući da je reč o članovima 1, 4 i 7 Predloga. „Zakonom o javnom informisanju uređuju se obaveze i prava svih subjekata koji učestvuju u ovoj delatnosti, a ne uslovi privređivanja. Stoga smatramo neophodnim preispitavanje osnovanosti odredaba koje se odnose za rad medija ukoliko dođe do blokade računa, kao i predviđenih sankcija u slučaju blokade (član 4)“, saopštio je NUNS.


To udruženje smatra da time što se osnivačima javnog glasila zabranjuje prenošenje i raspolaganje pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila praktično onemogućava promet svojinom, što je nedopustivo (član 2). „Saglasni smo da kazne za nepoštovanje odredaba Zakona kojima se precizira obavljanje novinarske profesije treba pooštriti u odnosu na postojeće, ali predložene novčane kazne za te prekršaje neprimereno su visoke i neophodno je utvrditi iznose koji će uticati na pojačanu odgovornost medija, ali neće ugrožavati njihov rad i istraživačko novinarstvo (član 4)“, navedeno je u saopštenju.


NUNS je saglasan s namerom da se sačini registar štampanih glasila kojim će se obezbediti transparentnost vlasništva i smanjiti rizik zloupotrebe medija, ali ostaje pri stavu da se transparentnost vlasništva mora regulisati posebno već najavljenim zakonom o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji.


NUNS je podržao i odredbu kojom se distributerima zabranjuje obustavljanje distribucije iz neekonomskih razloga.


 

Tagovi

Povezani tekstovi