SPS spreman da glasa ako bude izmene zakona

U LDP-u, međutim, tvrde da ovaj zakon nema svrhu čak i ukoliko bi pretrpeo radikalne promene i da ga treba povući iz procedure jer se donosi samo zbog gašenja dnevnog lista „Kurir“.


Portparol i poslanik SPS Đorđe Milićević kaže da je ova stranka protiv predloženih zakonskih rešenja, ističući da „socijalisti nisu zaboravili pouke iz protekle decenije“ i „da se mora sprečiti pritisak na medije“. Milićević navodi da je SPS zadovoljan objektivnošću i profesionalnošću domaćih medija i dodaje da će s tim u vezi pokušati da razgovara sa koalicionim partnerima o amandmanskim izmenama.
S druge strane, poslanik LDP Ivan Andrić kaže za „Blic“ da će ta stranka glasati protiv zakona o informisanju ukoliko vladina verzija zakona ne bude radikalno izmenjena. Međutim, kako tvrdi, čak i u slučaju da se iz njega izbace sve drakonske kazne i član koji predviđa gašenje onih medija koji u svakom trenutku ne raspolažu sa 50.000 evra osnivačkog kapitala, donošenje ovog zakona ne bi imalo svrhe. Zato LDP smatra da bi najbolje bilo da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure, a ono što je potrebno da se izmeni u sferi informisanja reguliše drugim zakonima.
– Smatramo da donošenje ovog zakona nema svrhe jer se to čini samo zbog gašenje lista „Kurir“ koji se zamerio ministru Mlađanu Dinkiću. Mada se i LDP više puta našao na meti pisanja ovog glasila, usvajanje ovog zakona bi bio suštinski korak unazad jer sutra se bilo koji drugi medij može zameriti nekom ministru – kaže Andrić.
S druge strane, opozicija koja se deklarativno izjašnjava protiv ovog zakona, mogla bi sprečiti donošenje zakona u Skupštini ukoliko bi svi poslanici SRS, SNS, DSS, NS i LDP zajedno glasali protiv njega, a SPS ostane uzdržan. Ali, pojedini poslanici opozicije već sada ocenjuju da je to nemoguće s obzirom na činjenicu da će mnogi od njih biti odsutni krajem meseca, u vreme izglasavanja ovog zakona.
Ministar za kulturu Nebojša Bradić izjavio je za „Blic“ da su u oblikovanju definitivnog teksta Predloga o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju uvažili primedbe, stavove i mišljenja asocijacije medija, Anema i novinarskih udruženja, koji će ovaj pravni dokument, a samim tim našu medijsku scenu i novinarsku profesiju na zadovoljstvo svih urediti.
Vlada će danas na telefonskoj sednici usvojiti amandmane sačinjene na osnovu primedbi novinarskih udruženja i asocijacije medija kojima se, između ostalog, iz Predloga izmena zakona briše odredba o obaveznom depozitu i osnovnom kapatilu i preciznije određuju kazne za nepoštovanje zakona.

Tagovi

Povezani tekstovi