Bradić: Sloboda, ali i odgovornost

Skupština Srbije nastavila je objedinjenu načelnu raspravu o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi. Današnji rad počeo je minutom ćutanja za stradale srpske turiste koji su bili na letovanju u Egiptu.


Na jučerašnjem zasedanju načelnu raspravu otvorio je predlog zakona o informisanju, koji je izazvao mnogo polemika, kako među medijskim poslenicima, tako i među poslanicima u Skupštini.


Obrazlažući Predlog zakona o informisanju, Bradić je juče rekao da je zbog neefikasnosti u primeni postojećeg zakona bilo neophodno predložiti izmene i dopune po hitnoj proceduri.


Prema njegovim rečima, hitno donošenje izmena i dopuna tog zakonskog predloga neophodno je kako bi se sprečilo nastajanje štetnih posledica po život i zdravlje građana, rada organa, organizacija i drugih pravnih lica koje neobjektivno izveštavanje može prouzrokovati.


Predstavljajući Predlog zakona o kulturi, Bradić je rekao da su razlozi za njegovo donošenje u izmenjenoj društvenoj situaciji i promeni kulturne prakse, poboljšanje položaja svih aktera kulturne politike, kao i jasno definisanje obaveza i odgovornosti javne uprave prema njima, ali i obrnuto.


Iz jučerašnje rasprave u Skupštini


Poslanici „Za evropsku Srbiju“ su kazali da će predlozi zakona o informisanju i kulturi uvesti red u tim oblastima i istakli da Predlogom zakona o kulturi Srbija posle 17 godina dobija sistemski zakon u toj oblasti.


Iz poslaničkog kluba G17 plus su poručili da će glasati za ove zakonske predloge i da su „vrlo neadekvatne ocene“ koje su se mogle čuti tokom rasprave i koje su upućivale na „poluprivatni karakter“ Predloga zakona o javnom informisanju.


Oni su naveli da očekuju da zakon o informisanju dobije podršku „najvećeg broja poslanika“ njihovih koalicionih partnera, zatim, da će do kraja meseca biti izglasan u Skupštini Srbije, kao i da im smeta što jedan od koalicionih partnera neće podržati taj zakon.


U SPS su ponovili raniji stav da će biti uzdržani po pitanju Predloga zakona o informisanju dok su iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije naveli da će glasati protiv tog zakonskog predloga.


Poslanički klub „Napred Srbijo“ je iznoseći niz primedbi na Predlog zakona o informisanju ocenio da se njime uvode pojedine neustavne odredbe, ne samo za osnivača nego i distributera.


Poslanici SRS su kazali da neće glasati za Predlog zakona o izmenama i dopunama jer je „nedemokratski“, zapitali poslanike da li ih taj predlog „podseća na pravi, reformski – udbaški zakon“, a govoreći o Predlogu zakona o kulturi su naveli da ovaj Predlog neće rešiti elementarne probleme koji postoje u kulturi.


Iz DSS su ponovili da je nespojiva rasprava o ova dva zakonska predloga, da je vreme za raspravu svedeno na „besmislen broj minuta“, kao i da je ta stranka za profesionalizaciju medija, ali ne na predloženi način.


Prema rečima Čedomira Jovanovića (LDP), rasprava „traje u pravoj atmosferi – bez TV prenosa“. Prema njegovim rečima, činjenica je da je kultura kod nas zgažena pre 20 godina, pa je potrebno da se više pažnje usmeri na kulturu i ocenio da će, kada Srbija bude kulturnija, imati i takve medije.


Na dnevnom redu 11. vanrednog zasedanja Skupštine Srbije su, pored ta dva, jos 22 zakonska predloga.

Tagovi

Povezani tekstovi