Najčešće postavljana pitanja: penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje

1.       Danas sam saznao da mi firma nije uplaćivala staž  poslednjih godina. Razočaran sam i ljut. Nisam siguran šta da radim, koje su mi opcije?


 


U današnje vreme nije redak slučaj da poslodavci ne poštuju zakonsku obavezu koja se odnosi na uplatu poreza i doprinosa i obavezno osiguranje zaposlenih (penzijsko-invalidsko i zdravstveno). U praksi se javljaju razne situacije: pojedini poslodavci vrše uplate retroaktvino sa kamatama, pojedini poslodavci sukcesivno, poneki samo za zaposlene koji idu u penziju i slično. Od 30. juna 2009. godine postoji problem sa zdravstvenim knjižicama koje ne mogu da se dobiju bez uplate poreza i doprinosa.


Tačnu situaciju u svakoj firmi poznaje finansijska služba t.j. lice koje radi na obračunu zarada. Ono se najdirektnije stara o stažu svakog zaposlenog i obavezama poslodavca koje proističu iz radnog odnosa. Detaljna obaveštenja sigurno se mogu dobiti kod tog lica ili njenog/njegovog šefa.


Naravno, svaki zaposleni sa radnom knjižicom i ličnim brojem iz lične karte može dobiti stanje svog staža i kod nadležne službe PIO u Nemanjinoj. Tom prilikom treba tražiti Izvod ili listing.


 


Nakon tačnih provera, ukoliko poslodavac nije izmirio svoje obaveze prema vama, uvek postoji mogućnost da tražite zaštitiu svojih prava pred sudom. Slučaj možete prijaviti i inspekciji rada.  Ovo je popularna opcija zbog toga što niko ne želi da radi u firmi koju u isto vreme tuži. Znači, rešenje je ili čekati da poslodavac retroaktivno izmiri svoje dugove sam ili po nalogu inspekcije rada, ili firmu tužiti sudu.


 


2.       Posle privatizacije novina dobio sam otkaz i otkrio da mi firma nije uplaćivala staž i zdravstveno već 6 meseci. Šta da radim?


 


Prema odredbama Zakona o radu koji reguliše ovu materiju, stari vlasnik (poslodavac prethodnik) je dužan da novog vlasnika (poslodavca sledbenika) potpuno i istinito obavesti o pravima i obavezama iz opšteg akta i ugovora o radu koji se prenose.


Stari vlasnik medija je dužan da o prenošenju ugovora o radu na novog vlasnika pismenim putem obavesti zaposlene čiji se ugovor o radu prenosi. Ako zaposleni odbije prenos ugovora o radu ili se ne izjasni u roku od pet dana od dana dostavljana obaveštenja iz prethodnog stava, stari vlasnik može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.


Novi vlasnik je dužan da primenjuje opšti akt starog vlasnika najmanje jednu godinu od dana promene poslodavca, osim ako pre isteka tog roka istekne vreme na koje je zaključen kolektivni ugovor kod originalnog vlasnika,  ili ako kod novog vlasnika bude zaključen novi koletkvini ugovor.


U konkretnom slučaju se ne vide razlozi za otkaz ugovora o radu – da li je u pitanju tehnološki višak ili neki drugi razlog – ali u svakom slučaju, sva prava iz radnog odnosa pa i pravo na uplatu „staža“ (poreza i doprinosa na zarade zaposlenih za sve vreme trajanja radnog odnosa) mogu se ostvariti u postupku pred nadležnim sudom podnošenjem tužbe protiv novog poslodavca koji vam je dao otkaz. Naravno da se u slučaju nezakonitog otkaza, takođe može podneti i tužba sudu za vraćanje na posao.


 


3.       S obzirom na trenutnu situaciju – često čujem da poslodavci ne uplaćuju staž zaposlenima –  ne znam da li bi mi bilo korisnije da staž uplaćujem sama ili da se nadam da to moj poslodavac radi. Kakav je vaš savet?


 


Ako ste u radnom odnosu kod poslodavca onda je njegova obaveza da vama, i drugim zaposlenima, uplaćuje poreze i doprinose za obavezno PIO osiguranje. Čest je slučaj da upravo poslodavci ne izvršavaju svoju osnovnu obavezu – uplatu na visinu neto zarade, pa čak ni na minimalac određen zakonom. Tada zaposlen ne može da uplaćuje ni dopunsko osiguranje. Nezavisno udruženje novinara Srbije nudi opciju samostalnog uplaćivanja staža. Uslove i način ostvarivanja ovog prava možete saznati od NUNS-a direktno ili čitanjem odgovra na druga pitanja u ovom dokumentu.


 


4.       Htela bi da uplaćujem staž samostalno i da ostvarim zdravstveno osiguranje. Kakva je procedura i koja dokumenta su mi potrebna za ovaj proces?


 


Samostalno uplaćivanje staža je jedna od usluga koju NUNS nudi svojim članovima. Da bi pokrenuli proces potrebno je da dođete u kancelariju NUNS-a, Resavaska 28/II, sa  potvrdom izdatom od strane medija i na memorandumu medija. U potvrdi mora da piše ste u mediju angažovani kao i da se potvrda izdaje radi ostvarivanja prava na samostalno uplaćivanje staža sa tačno određenim datumom početka uplaćivanja


 


NUNS će vam potom izdati neophodne potvrde koje ćete odneti u PIO i poresku upravu na opštini gde vam je prebivalište.


 


Ukoliko želite da ostvarite zdravstveno osiguranje, kupite komplet formulara za zdravstveno osiguranje u pošti i dođite u kancelariju NUNS-a da dokumentaciju overimo. Sa tim formularom i dokumentima koje ste dobili, idite u Zdravstveno na opštini prebivališta gde će vam biti izdata zdravstvena knjižica.


 


5.       Čuo sam da različite godine „koštaju“ različito prilikom uplate staža retroaktivno? Gde mogu da dobijem više informacija o tome?


 


Ove godine je doneta odluka o izjednačavanju cena godina pri retroaktivnoj uplati staža. Savetujemo vam da pogledate sajt Fonda za penziono i invalidsko osgiuranje PIO www.pio.rs ili da se raspitate lično, ako ste u Beogradu u Nemanjinoj br. 30, kod Slavije.


 


6.       Da li  samostalno uplaćivanje staža preko NUNS-a znaci da NUNS plaća za svoje članove, kao kod umetničkih udruženja?


 


Ne. NUNS samo izdaje potvrde potrebne za realizaciju ovog prava. Novac se uplaćuje lično.


 


7.       Već nekoliko godina uplaćujem staž samostalno. Hteo bi da prestanem.


 


Ukoliko želite da prestanete sa samostalnom uplatom staža morate doći u kancelariju NUNS-a gde će vam biti izdata odjava, sa željenim datumom prestanka uplate. Potom odjavu morate odneti u PIO i poresku upravu na opštini prebivališta. Ukoliko se ne odjavite po proceduri, a prekinete sa uplatom staža mogu vam biti zaračunate kamate koje kasnije nije jednostavno regulisati.


 


8.       Imam autorski ugovor i angažovan sam u redakciji. Pošto nisam stalno zaposlen ne znam kako da izvadim zdravstvenu knjižicu.


 


Ukoliko ste na autorskom ugovoru i želite da izvadite zdravstvenu knjižicu morate popuniti prijavu za zdravstveno koja se može uzeti u filijalama pošte. Obratite pažnju na deo obrasca koje mora da popuni poslodavac. Sa ovom prijavom, kopijom ugovora (obavezno ponesite original da dati na uvid) i potvrdom da poslodavac uplaćuje zdravstveno idite u Zdravstveno na opštini gde imate prebivalište.


 


9.       Angažovana sam preko autorskog ugovora i istekla mi važnost zdravstvene knjižice. Kako mogu da je produžim?


 


Za produžavanje važnosti zdravstvene knjižice potrebna vam je fotokopija ugovora i original koji ćete dati na uvid, kao i potvrda redakcije sa kojom imate autorski ugovor da vam uplaćuje zdravstveno osiguranje. Sa tim potvrdama idite u Zdravstveno na opštini gde imate prebivalište.


 


Veoma je korisno pogledati sajt PIO http://www.pio.rs, kao i njihovu stranicu sa pitanjima i odgovorima http://www.pio.rs/sr/lt/pitanja-odgovori/


 


 


Ukoliko vam je potreban savet našeg pravnog stručnjaka, Snežane Đokić, pozovite je na 064 866 0330.


 


Ukoliko je nedostupna, pozovite NUNS na 011 334 3255 i ostavite poruku i Snežana će vam se javiti.


 


 


Besplatni pravni saveti NUNS-a deo su projekta finansiranog od:

Tagovi

Povezani tekstovi