Najčešće postavljana pitanja: otkaz, penzija, trudnoća

1.       Posle privatizacije mojih novina, dosta zaposlenih je dobilo otkaz. Plašim se da sam sledeći. Da li me država štiti u bilo kom smislu? Kakva su moja prava?

 

Veoma je bitno koji su razlozi za otkaz. Ako je u pitanju čuveni tehnološki višak imate pravo na otpremninu u utvrđenoj visini po Zakonu o radu, ili  ako postoji socijalni program za zaposlene ili Kolektivni ugovor onda u tako utvrđenoj visini. Zakon predviđa i druge slučajeva, odnosno razloge za otkaz.

 

Znači bez znanja tačnog osnova prestanka radnog odnosa nije moguće odrediti ni pravnu zaštitu.

 

Naravno da Zakon o radu poznaje slučajeve prestanka radnog odnosa – otkaza ugovora o radu od strane poslodavca – ali za ispitivanje da li je Rešenje o otkazu ugovora o radu nezakonito potrebno je više podataka. U slučaju da jeste zaposleni podnosi sudu tužbu protiv poslodavca.

Pojedine odredbe zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti regulišu pitanja u kojim slučajevima, u kom iznosu i koliko dugo država plaća novčanu naknadu licima kojima je prestao radni odnos – koji su dobili otkaz – a koja su upućena na Biro (Nacionalnu službu zapošljavanja – NCZ) radi ostvarivanja daljih  prava. Takve informacija se može dobiti direktno u nadležnoj NCZ.

 

 

2.       Danas su mi u firmi u toku razgovora kao otkazni rok ponudili da radim još jedan mesec, plus da imam mesec dana plaćenog odmora posle čega mi prestaje radni odnos. S obzirom da sam u firmi već 13 godina mislim da imam prava na više, ali nisam siguran. Šta da radim? 

 

Kada je u pitanju otkazni rok, Zakon o radu stvari reguliše na sledeći način: zaposleni kome je ugovor o radu otkazan zbog toga što ne ostvaruje potrebne rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti (u smislu člana 179. tačka 1 Zakona o radu) ima pravo i dužnost da ostane u radu u trajanju od najmanje mesec dana a najduže tri meseca (otkazni rok) i to:

– mesec dana, ako je navršio 10 godina staža osiguranja

– dva meseca, ako je navršio preko 10 do 20 godina staža osiguranja

– tri meseca, ako je navršio preko 20 godina radnog staža osiguranja.

 

Otkazni rok počinje da teče narednog dana od dana dostavljanja rešenja o otkazu ugovora o radu. Ukoliko želite da proverite koji je vaš slučaj, saberite ukupan staž upisan u vašu radnu knjižicu.

 

 

3.       Otkrila sam da sam trudna. Plašim se da kažem poslodavcu da ne bi dobila otkaz. Kakva su moja prava kada su u pitanju trudnicko bolovanje i porodiljsko odustvo?

 

Čestitam! Nema potreba za strahom. Zakon o radu je predvideo čitav niz odredbi koje se odnose na zaštitu materinstva.

– Zaposlena žena za vreme trudnoće ne može da radi na poslovima koji su po nalazu nadležnog zdravstvenog organa štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, a naročito na poslovima koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama.

  Zaposlena žena za vreme prve 32 nedelje trudnoće ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta, kao što ne može da radi prekovremno i noću za vreme poslednjih 8 nedelja trudnoće.

– Poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena zaposlenoj ženi za vreme trudnoće samo uz potpisanu saglasnost zaposlene.

 

Što se tiče porodiljskog odsustva (pravo na odsustvo sa rada zbog  trudnoće i porođaja) kao i odsustva sa rada radi nege deteta ono iznosi ukupno 365 dana .

 

Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođa. Porodiljsko odsustvo traje do navršetka tri meseca od dana porođaja a po isteku ovog odsustva, zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

 

Za vreme porodijskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta zaposlena žena ima pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom.

 

 

 

4.       U proteklih 20 godina radio sam u više različitih medija i sada želim da se penzionišem. Neki od medija u kojima sam radio su, u međuvremenu, zatvoreni… kako da dobijem potvrdu da sam tamo radio ako nemaju formalno pravnog naslednika?

 

Nije vam potrebna nikakava potvrda. Vreme koje ste proveli na radu, t.j. bili u radnom odnosu upisano je u vašu radni knjižicu, bez obzira ko je u određenom periodu bio vaš poslodavac. Postavlja se pitanje da li po Zakonu ispunjavate bar jedan odva uslova za penziju. Sa radnom knjižicom i JMBG brojem idite u PIO u Nemanjinu ulicu u Beogradu i tamo ćete dobiti tačne podatke o tome – šta je sa vašim stažom, da li vam neki poslodavac nije uplaćivao PIO poreze i doprinose za penzijski staž i slicno. Ako postoji pravna služba kod poslednjeg poslodavca, ona bi mogla da vam pomogne.

 

 
 

Ukoliko vam je potreban savet našeg pravnog stručnjaka, Snežane Đokić, pozovite je na 064 866 0330.

 

Ukoliko je nedostupna, pozovite NUNS na 011 334 3255 i ostavite poruku i Snežana će vam se javiti.

 

Besplatni pravni saveti NUNS-a deo su projekta finansiranog od:

Tagovi

Povezani tekstovi