Prolaz za zakon obezbeđuju Čeda ili Dačić

Vladajuća koalicija napravila je dve varijante za usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju. Po prvoj, ukoliko SPS ostane pri stavu da bude uzdržan pri glasanju, računa se na to da se opozicija, u prvom redu LDP, neće pojaviti u dovoljnom broju na glasanju. Sa druge strane, pod uslovom da opozicija bude disciplinovana, pred samo glasanje uslediće konsultacije na nivou lidera vladajuće koalicije kako bi sve stranke, uključujući i SPS, podržale zakon, tvrdi izvor „Blica“ iz vladajuće koalicije.
Da podsetimo, da bi glasanje uopšte počelo, potrebno je 126 poslanika, što SPS želi da obezbedi. Međutim, za usvajanje zakona potrebna je prosta većina od prisutnih u sali, što je tehnički moguće bez podrške poslanika SPS, ukoliko ne budu došli svi poslanici opozicije, jer bi u tom slučaju oni mogli da obore zakon.
Poslanici vladajuće koalicije, bez obzira na nesuglasice u vezi sa izmenama i dopunama tog zakona, tvrde da je Vlada stabilna i da će izdržati ceo mandat, a i neki opozicioni poslanici napominju da „pad jednog zakona ne znači i pad Vlade, ali da to dovodi u pitanje njen integritet“. Šef poslaničke grupe SRS Branko Ružić kazao je da će ta stranka u petak ostati uzdržana prilikom izglasavanja izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i da će na taj način zadržati svoj principijelan stav o ovom zakonskom predlogu. „Mi svoj stav nismo menjali, ali je očigledno da je predlagač svoj stav ovih dana menjao iz dana u dan“, rekao je Ružić, napomenuvši da je predlog do te mere izmenjen da ne liči na onaj koji je bio inicijalno ponuđen. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković tvrdi da tri poslanika te stranke neće glasati za predložene izmene Zakona o javnom informisanju. „Ne možemo se menjati svakog dana. Ako smo se do 2000. godine borili protiv medijskog mraka, koji je bio napravljen većinom bez zakona, danas nećemo podržati uvođenje istog tog mraka zakonskim aktom“, rekao je Marković.
Poslanik PUPS-a Konstantin Arsenović kazao je juče da će poslanici te stranke konačan stav zauzeti na poslaničkom klubu sa partnerima SPS-JS, a da je zasad svakom od poslanika ostavljeno na slobodnu volju kakav će stav zauzeti.
– U početku smo zauzeli malo tvrđi stav, ali korekcije koje su izvršene daju prostora da se ljudi drugačije izjasne – rekao je Arsenović, naglasivši da on za predlog zakona neće glasati.
Poslanici vladajuće koalicije Nada Kolundžija (DS) i Suzana Grubješić (G17 plus) tvrde da će zakon biti usvojen. Ukoliko se i desi da zakon ne prođe, prema Kolundžijinim rečima, to ne znači pad vlade jer je u parlamentarnoj praksi normalna pojava da svaki vladin predlog ne mora proći.
Grubješićeva svoje uverenja da će zakon biti usvojen zasniva na činjenici da je predlog većinom glasova prošao na Vladi.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pozvao je sve opozicione poslanike da se u danu za glasanje izjasne protiv tog zakona, a poslanike vladajuće koalicije, koji su najavili da neće podržati zakon, da to obećanje i ispune i oforme jedinstveni front. On je objasnio da zakon neće biti izglasan samo ukoliko budu ispunjena dva uslova – da svi opozicioni poslanici budu u sali i glasaju protiv i da poslanici vladajuće većine koji su najavili da će biti uzdržani to i učine.
Aligrudić je ponovio da zakon sadrži nedemokratska rešenja i ocenio da će se od momenta njegovog usvajanja, ukoliko do toga dođe, „računati dani od kada će se pojedina javna glasila čistiti gvozdenom metlom“, kao i da bi zakon služio „za ispunjavanje bolesnih želja lidera G17 plus“.
Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović tvrdi da će svih 56 poslanika te stranke dana kada je predviđeno glasanje biti u sali i glasati protiv.

Mihajlović: Strankama u Vladi se ne ide na izbore

Ako Vladin Zakon ipak ne prođe glasanje, to bi moglo imati ozbiljne posledice, kaže za RTV B92 analitičar Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternativa. “U slučaju neprolaska Zakona o informisanju, verovatno će doći do pada Vlade. Naravno, postoji mogućnost da Vlada ostane i dalje na vlasti, ali, dosadašnja iskustva iz rada Vlade i obaranja Vlade u nas govore da je verovatnije da Vlada neće opstati”, ukazuje on. Mihajlović, međutim, navodi da je pitanje da li takav scenario ikome odgovara, pa i onim partijama koje iniciraju raspravu o poverenju Vladi. “Moje je mišljenje da to ne odgovara nikome, izuzev možda jednoj stranci iz opozicije. Ako je to tako, onda se postavlja pitanje za koga rade one stranke iz sada vladajuće koalicije, koje svojom tvrdoglavošću insistiraju faktički na padu Vlade. Očigledno rade za tu jednu partiju iz opozicije”, smatra on. I dok neke stranke vladajuće koalicije još uvek razmišljaju o tome hoće li podržati Zakon o informisanju.

Tagovi

Povezani tekstovi